Старите жилища във Великобритания спъват усилията за намаляване на емисиите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
136

Сградите не са готови да посрещнат климатичните цели, пише правителствен доклад

Снимка: Архив Ройтерс

Старият жилищен фонд на Великобритания може да се окаже една от големите спънки за реализацията на целите за намаляване на емисиите въглероден диоксид, пише Ройтерс. Страната бързо успя да премине на възобновяеми източници и намали съществено използването на въглища. Но по отношение на емисиите от сградите нещата не стоят така и процесът е много по-бавен.

През 2019 година британските домове са емитирали директно 66 млн. тона въглероден диоксид чрез изгарянето на изкопаеми горива за отопление и топла вода. Индиректните емисии от ползваното електричество за същите нужди са 17 млн. тона. Взети заедно това представлява 16% от въглеродните емисии на Великобритания.

В периода 2009 – 2019 година средногодишно страната емитира около 142 млн. тона въглероден диоксид, което означава, че годишно емисиите намаляват със средно 2,7%, сочи правителствен доклад. Производството на електроенергия емитира 93 млн. тона въглероден диоксид, но за същия период средногодишно емисиите намаляват с 9%.

Анализаторите отбелязват, че въглеродната неутралност няма да може да бъде постигната без декарбонизацията на домовете – системите за отопление и подгряване на водата. Засега обаче политиците не залагат на мерки в тази област, защото разходите биха били високи.

В същото време в обществото битува мнението, че сегашните системи за отопление са много по-добри от електрическите, които могат да бъдат нискоемисионни (заради използваната зелена енергия) и които иска да наложи правителството. В допълнение в медиите и голяма част от обществото има голяма съпротива на мерки по саниране и смяната на горивните системи с електрифицирани.

Голяма част от съществуващите домове във Великобритания разчитат на газ за централно отопление (83%), а около 6% разчитат на петрол за производството на топлинна енергия. Останалите използват електроенергия под някаква форма.

Според проучванията в Обединеното кралство се използват около 24 млн. газови инсталации за централно отопление със средна възраст 15 години.

Енергийната ефективност на сградите във Великобритания е ниска и на фона на лошото строителство и старите сгради в страната, което ги прави трудни за отопление. Според правителствени доклади страната има най-стария жилищен фонд в Европа, а вероятно и в света. Много сгради са построени още в началото на индустриалната революция и все още са част от градската среда.

Това е голяма ценност за обществото, но и голямо предизвикателство тези сгради да бъдат превърнати в здравословни, сигурни и устойчиви в бъдеще.

По данни на статистиката над половината от сградите във Великобритания са построени преди 1965 година, около 1/3 – преди 1945 година, а 1/5 – преди 1919 година. Сградите в лошо състояние, което ги прави трудни за отопление, са близо до средното ниво за ЕС – 11%. В общността средно 12% от жилищата са в лошо състояние.

Възрастта си казва думата – 26% от сградите, построени преди 1919 година не са енергийно ефективни, като същото се отнася само до 3% от сградите, построени след 1980 година.

Строителството на нови жилища във Великобритания е бавно – под 200 хил. нови жилища са изградени годишно в периода 1991 – 2017 година. Ако този темп се запази до 2050 година новите сгради в страната ще бъдат едва 6 млн.
Британските домове не са готови за бъдещето и ще са нужни много инвестиции от страна на правителството, ако трябва да бъдат постигнати климатичните цели, се казва още в доклади на правителството.

По статията работи: Деляна Петкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!