Стачка блокира Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
143
epa10415416 Nurses strike outside Kings College hospital in London, Britain, 19 January 2023. Nurses across Britain are continuing with a series of strikes over pay and working conditions. EPA/ANDY RAIN

Източник: EPA/БГНЕС

За сряда във Великобритания е планирана най-мащабната стачка на държавните служители – от учителите до служителите на бърза помощ, така и до машинистите на влакове и автобуси.

Според Financial Times стачката ще засегне училищата, университетите, железопътния транспорт и голяма част от публичния сектор в страната.

Профсъюзите ще проведат координиран протест срещу отказа на правителството да финансира увеличението на заплатите на работещите в публичния сектор.

Вестникът отбелязва, че стотици хиляди държавни служители могат да стачкуват, че ще бъдат засегнати повечето училища в Англия и Уелс, както и много висши учебни заведения и колежи.

Към тях ще се присъединят служители на бреговата охрана, пощата, летището, инструктори по шофиране, държавни юристи, машинисти на електрически влакове и дори служители на Британския музей.

Според Sky News в сряда се очаква да стачкува и персоналът на бърза помощ. От “Даунинг стрийт” заявиха, че информацията за стачката на служителите на бърза помощ е “дълбоко обезпокоителна”.

При обявяването на последната стачка профсъюзът Unison призова британските власти да спрат да се преструват, че стачките просто ще спрат, и да увеличат заплащането на работещите в спешната помощ.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!