Срещата на Г-8 започва на фона на нов шпионски скандал

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
239

Лидерите на страните от Г-8 започват среща на върха в Северна Ирландия, а конфликтът в Сирия ще заема централно място в нея.Британският премиер Дейвид Камерън се срещна с руския президент Владимир Путин, ключов съюзник на Сирия, вчера.

Двамата ще проведат отделни срещи с американския президент Барак Обама, който съобщи, че ще въоръжава бунтовниците. Камерън, който ще бъде домакин на срещата на върха, иска тя да бъде съсредоточена и върху проблемите на глобалната икономика.

Той се надява на започване на преговорите между ЕС и САЩ по договор за свободна търговия и за постигане на напредък по данъчната прозрачност. 39-та среща на върха на Групата на осемте (Г-8) ще се проведе днес и утре. Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия, САЩ и Великобритания ще бъдат представени на нея.

Камерън заяви, че иска “среща, на която да се погледнем в очите, да преодолеем препятствията и противопоставянето и да създадем политическа воля за разрешаване на проблемите, пред които сме изправени”. Той ще се срещне с Обама преди откриването на срещата на върха.

Тя започва на фона на днешната информация на британския вестник “Гардиън”, че Великобритания шпионирала делегати на две срещи на Г-20 в Лондон през 2009 г. Вестникът съобщи, че документи, разкрити от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, показват, че британското разузнаване е следило компютрите на чуждестранни политици и официални представители.

Британските шпиони четели имейлите на делегатите и пробивали сигурността на смартфоните им, за да наблюдават имейлите и телефонните им разговори. Сред мишените бил турският министър на финансите и вероятно още 15 души от неговата делегация. Според “Гардиън” документите показват, че операцията била разрешена по принцип от високопоставени представители на правителството на тогавашния премиер Гордън Браун. За момента Даунинг Стрийт не е коментирал разкритията, които могат да създадат напрежение сред делегатите, присъстващи на срещата на Г-8 тази седмица.

След срещата си с Путин Камерън заяви, че не е тайна, че той и руският президент имат разногласия за Сирия, но двамата споделят обща цел – прекратяване на конфликта. Путин ще се срещне отделно с Обама тази вечер. Освен Сирия двамата вероятно ще обсъдят съкращаването на ядрените оръжия и борбата с тероризма след бомбените атентати в Бостън. Друг голяма международна тема на срещата на върха ще бъде избирането през уикенда на Хасан Рохани за президент на Иран.

Преди началото на срещата Камерън и Обама ще се срещнат с италианския премиер Енрико Лета, с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд във връзка с началото на преговорите между ЕС и САЩ за договор за свободна търговия. Камерън заяви, че сделката може да възлиза на 10 милиарда паунда (11,8 милиарда евро) за Великобритания. Официалните разговори днес ще бъдат посветени на глобалната икономика.

Утре Камерън ще се надява да постигне напредък по данъчната прозрачност, след като през уикенда се съгласи на споразумение по този въпрос с британските отвъдморски територии. Той не крие желанието си за справяне с укриването на данъци и агресивното избягване на плащането им. Утре ще бъдат обсъдени и проблеми в борбата с тероризма. Обама, който е на първото си посещение в Северна Ирландия, ще говори тази сутрин в центъра Уотърфронт Хол в Белфаст.

Мерките за сигурност в Северна Ирландия са затегнати, както винаги за срещи на Г-8, които бяха магнит за протести в миналото. Метална ограда, дълга 6,5 км и висока 3 метра заобикаля голф курорта, където се провежда срещата. Около 8000 полицаи ще се грижат за охраната на гостите. /Би Би Си

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!