Според бивш съветник на Борис Джонсън премиерът лъже

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
411

 

Преди дългоочакваното изслушване за британския отговор на коронавируса, бившият главен съветник Доминик Къмингс обвини премиера Борис Джонсън, че лъже, че е следвал стратегия за стаден имунитет, когато пандемията е нанесла първия си удар в Обединеното кралство, предаде БГНЕС.

Къмингс трябва да даде показания пред избраните от Камарата на общините комисии по здравеопазване и наука в сряда и вече намекна, че има решаващ документ, който ще разкрие как правителството се справя с пандемията, когато за първи път коронавирусът пристигна във Великобритания в началото на 2020 г. Влиятелният съветник беше уволнен в края на миналата година и наскоро участва в словесна война с „Даунинг стрийт”, откъдето го обвиниха за изтичане в медиите на вътрешни разговори и документи.

Къмингс написа в Туитър, че правителството първоначално е възнамерявало да третира вируса като грип и да следва стратегия за стаден имунитет чрез изграждане на естествена защита, но Джонсън отрече това да е било официалният план.

“No10 реши да излъже …”, написа Къмингс, добавяйки що за „глупава и ужасяваща етика” трябва да има човек, за да лъже така. Стадният имунитет до септември 2020 г. “беше буквално официалният план”, казва Къмингс. “Правата линия беше това, което премиерът знае, че е вярно: първоначалният ни план беше грешен и ние го променихме, когато осъзнахме”, добави той. Първоначалната стратегия за стаден имунитет беше изоставена по-малко от две седмици преди първото блокиране през март 2020 г. и “е основен проблем в цялата катастрофа”, каза Къмингс. “Ако бяхме имали правилната подготовка и компетентни отговорници, вероятно щяхме да избегнем първото заключване, определено нямаше да има нужда от блокиране 2 и 3”, пише той.

Главният научен съветник Патрик Валанс предположи през март 2021 г., че стадният имунитет е бил една от целите, но здравният министър Мат Ханкок два дни по-късно заяви, че „това не е цел или стратегия“. Бившият съветник предупреди, че ще пусне “решаващ исторически документ от процеса на вземане на решения по Covid” до комисията по общи права преди да се появи пред депутатите в сряда. Къмингс е ограничен от Закона за официалните тайни, който ограничава възможността му да разпространява класифицирани документи. Парламентаристите могат да огласяват само документи, които са свързани с тяхното „проучване на научени уроци“ във връзка с пандемията.
Джонсън е разпоредил пълно публично разследване на начина, по който е работено по пандемията.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!