Спецполицаи заловиха американска картина за 50 млн. евро в България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Платно на световноизвестния художник Джаксън Полък е открито в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол, съобщи БНР.

По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до десетки милиони евро.
От свои източници близки до разследването БНР научило, че операцията в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност е проведена на територията на София, Атина и на о. Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестният художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на о. Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.

standartnews.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!