Спекулациите на пазара на имоти на Острова достигат 10-годишен връх

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
370

Спекулантите вече се насочват към по-евтините пазари, не виждат перспективи за силен ръст на цените в Лондон
Снимка: Архив Ройтерс
Броят на спекулантите на пазара на имоти във Великобритания, които купуват жилища и ги продават бързо след това с цел печалба, достига най-високо ниво за последните 10 години, съобщава FT, като се позовава на данни на консултантската компания Countrywide.
Спекулантите се насочват предимно към не толкова популярни преди квартали в Лондон, където цените са все още по-ниски, или към по-евтините регионални пазари.
За годината до края на април жилища на обща стойност 5,5 млрд. паунда са купени и продадени повече от веднъж. Става въпрос за почти 30 900 къщи и апартаменти, посочват от Countrywide, като се позовават на данни на имотния регистър на страната.
Това е най-високият им брой от 2007 г. насам, когато при спекулативни сделки са купени и продадени имоти за 9,6 млрд. паунда.
Статистиката показва, че инвеститорите в имоти вероятно вече са изгубили доверието си в потенциала за растеж на цените в Лондон и Югоизточна Англия. Пазарът явно смята, че най-голям потенциал за висока възвръщаемост носят по-евтините райони.
Единствените два района в Лондон, които са привлекли известен интерес от страна на спекулантите, са Нюам и Уолтъм Форест в покрайнините на града. Това е в рязък контраст с данните отпреди година, според които активността на спекулантите се съсредоточава основно в Лондон.
Цените на жилищата в британската столица отчитат ръст от само 2,6% през юни на годишна база, докато в национален мащаб увеличението достига 4,6%, показват данни на Hometrack. В регионалните центрове като Манчестър и Лийдс темповете на ръст на цените вече са доста по-сериозни в сравнение с Лондон.
По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!