Спасяваме уникални сгради в Москва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2885

Подмосковието е най-горещото място в света. Там продължават да бушуват горските пожари.

Екип от 80 наши огнеборци беше изпратен, за да помогне на колегите си в борбата с огнената стихия. Каква е актуалната ситуация в момента в Русия, добре ли са съоръжени и на какви предизвикателства са подложени пожарникарите ни. За отговор на този и други въпроси, свързани с огнения ад, потърсихме главен комисар Никола Николов, директор на Националната служба за “Пожарна безопасност и защита на населението”.

– Г-н Николов, какво се случва в Подмосковието, как се справят  нашите огнеборци там?

– Ситуацията в Подмосковието е непроменена. Чухме се с  ръководителя на нашите пожарникари. Новото в дейността им е опазване на с.  Язвище.

– Вярно ли е, че село Язвище е на повече от 300 години и е  обявено за паметник на културата?

– Дали е обявено за паметник на културата, колегите не можаха  да кажат. Факт е обаче, че използват дървени ведра, които съм виждал само по  филмите. И сградите са уникални.

– Какъв всъщност е проблемът в Москва, защо въздухът е толкова  отровен?

– В Подмосковието гасят торфени горения, които са много опасни.  По няколко причини. Първо – горенето е под повърхностния слой и се получава  непълно изгаряне. А димът, който се отделя, е много богат на въглеродни диоксиди  – те са доста отровни и това всъщност е проблемът на Москва. На места торфената  настилка достига 2,5-3 м дебелина и това прави изключително трудно гасенето. Има  и други опасности – например някое дърво изглежда абсолютно здраво, но корените  му са прегорели и е възможно то да падне всеки момент.

– Възможно ли е и у нас да избухне подобен огнен ад?

– Винаги е възможно, но тази година нещата са по-спокойни  заради дъждовете. Не бива да подценяваме и труда на нашите колеги от Агенцията  по горите и от Държавния пожарен контрол, които се занимават с превантивните  мерки. Тяхната работа също допринася за по-малкото полски и горски пожари.  

– Но опасност съществува, температурите са високи.

– Разбира се, че съществува. Още повече, че прогнозите сочат  горещи дни. Затова и към нашите органи са спуснати указания за повишаване  готовността за по-нататъшното подобряване на взаимодействието на всички  структури, за погасяването на полските и горските пожари. Заедно с полицейските  органи контролираме прибирането на реколтата. Защото след това често стопаните  пристъпват към палене на стърнищата. А това е най-големият бич за полето и след  това за гората.

– А хората, които приготвят зимнина?

– Съвсем скоро ще излезем с призив към тях – да бъдат  внимателни и в никакъв случай да не подценяват ситуацията. Защото всяко и  най-малко огънче, дребна искра, може да се превърне в огромен пожар, който да  нанесе сериозни щети на околната среда, да не говорим за риска от загубен  живот.

– Наскоро синдикатите на огнеборците алармираха, че техниката,  с която работите, е стара и опасна. Така ли е?

– Техниката е стара, така е. За съжаление, не можем да излезем  с бодрата приказка, че всичко ще бъде наред. Правим необходимото. Банално, но и  аз ще посоча, че финансовата криза се отрази сериозно при нас. Основните ни  усилия са насочени към кандидатстване по европейските структурни фондове.  Смятам, че в скоро време усилията ни ще имат резултат.

– Колко противопожарни автомобила са внесени през последните 20  години?

– Внесени са 68 нови пожарни автомобила, трябват ни 700. Един  окомплектован, съоръжен изцяло, пожарен автомобил струва между 250 и 300 хиляди  евро. Ако е само за гасене на пожар е малко по-евтин.

– Вариант ли е да използвате автомобилите на Гражданска защита,  ако бъдат слети дирекциите ви – имаше такава идея?

– Сливането на двете служби ще доведе до по-висока способност  за обединяване на силите, с които разполагат двете главни дирекции. Колегите от  Гражданска защита наистина имат нови, модерни съоръжения, закупени през  последните 2-3 г. В същото време и те разполагат с техника, закупена преди 30-40  години. Сходни са ни проблемите.

– Като говорите за криза и пари – как стои тази година въпросът  с лъжливите обаждания за пожари?

– За миналата година са приблизително 2000. Ненужно харчене на  средства. Много е възможно нашият екип пожарникари да отиде на място, където не  е необходим, а в същото време другаде хора да се нуждаят реално от помощта ни.  Разходите, които правим, са големи. Работим усилено с колегите от тел. 112 – да  обучат операторите да разпознават фалшивия от истинския сигнал. Но сме длъжни  при всеки да реагираме. И, не дай си Боже, ако приемем някой сигнал за лъжлив, а  не е такъв, сами разбирате какви последствия ще има.

– Скептичен ли сте по отношение на частните пожарни?

– Не само че не съм, а още през 2003 г. работна група под мое  ръководство разработи първата нормативна база, позволяваща създаването на частни  пожарни служби. Има го в цял свят, има почва и у нас. Но в момента е много важно  развитието на доброволното движение. То е много слабо застъпено у нас. В  близките 1-2 месеца ще имаме ясна визия как да го развием.

– Има ли българинът доверие в работата на  пожарникарите?

– В България такова социологическо изследване не е правено.  Преди 3 г. немска социологическа агенция провеждаше сондиране на мнението в  Европа и САЩ за доверието към огнеборците. Тогава доверието към нашите  пожарникари беше 84 на сто. Преди два месеца същата агенция излезе с ново  проучване за миналата година – доверието в пожарникарите в Европа върви от 98% в  Швеция и 91% в Румъния. Ние сме някъде в средата. Доверието към българските  пожарникари е над 90%, но не е като в САЩ – на 100%.

– Все още ли има наплив от кандидати за огнеборци?

– Кандидатите са много. През последните 2-3 месеца обаче не сме  назначавали нови служители, ще направим конкурс съвсем  скоро.

Антония Кюмюрджиева

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!