Спасителните планове в Европа предотвратяват фалити на компании

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
31

Фалитите в САЩ също са намалели с 11% на годишна основа през първото полугодие

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските компании избягват изпадане в несъстоятелност, тъй като огромната подкрепа от страна на централните банки и правителствата смекчава щетите от коронавирусните блокади и засилва перспективите за предстоящ шок, когато стимулите бъдат прекратени, пише в свой анализ Bloomberg.

Броят на компаниите, потърсили защита в съда от кредитори в големите европейски икономики като Великобритания, Германия и Франция, е намалял, след като пандемията връхлетя региона през тази година, въпреки че растежът пострада.

Фалитите във Великобритания са намалели с около 30% между април и юни спрямо година по-рано, а в Испания равнището е с почти 60% по-ниско, сочат данни на британската Служба по несъстоятелността и испанските Регистри на публичните корпорации за имотни права и търговия.

Картината е сходна в Германия, където броят на заявленията за обявяване в несъстоятелност е намалял с 13% само през април, и във Франция, където той е надолу с 19% спрямо същия месец на 2019 г., сочи официална статистика. Данните за второто тримесечие все още не са публикувани в нито една страна.

Устойчивостта до голяма степен може да бъде приписана на специалните мерки, предприети от европейските ръководители в отговор на пандемията, и на разхлабването на правилата за несъстоятелност, за да се предостави по-голяма гъвкавост на компаниите, когато бъдат подложени на стрес, казва Хуан Вердуго, базиран в Мадрид партньор в адвокатската кантора Garrigues.

“Германия, Великобритания и Испания са приложили мораториуми в изискването за заявление за несъстоятелност. Това, наред с новите правила за несъстоятелност в тези страни, кара компаниите да пробват нови инструменти, преди да предприемат по-драматични мерки“, допълва той.
Компаниите са се възползвали и от голямата парична подкрепа, включително изкупуването на активи за около 70 млрд. евро (82 млрд. долара) от март насам в отговор на пандемията. А правителствата също увеличиха разходите с програми за субсидирана заетост за служители в бизнеси, които са били затворени по време на националните блокади.

Те също така предоставиха почти 40 млрд. долара гарантирани от държавата кредити на фирми, като компании от автомобилната индустрия, енергетиката, авиацията и отбраната са най-големите получатели, сочат данни на Bloomberg.

Сходна е тенденцията и в САЩ, където Федералният резерв също задейства извънредни стимули.

Заявленията за фалити отвъд океана са намалели с 11% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, въпреки че подаваните заявления от големи компании по т. нар. механизъм на Глава 11 са нараснали, сочат данни на Американския институт за фалити.

Въпреки това и в двата региона има големи имена, които са започнали процедура по обявяване в несъстоятелност. В Европа списъкът включва собственика на молове Intu Properties и дигиталната медийна компания Technicolor. В САЩ сред изпадналите в несъстоятелност корпорации са още по-известни имена като гиганта в отдаването на автомобили под наем Hertz Global Holdings и компанията за търговия на дребно J.C. Penney Co.

Публикувано миналия петък допитване от специалиста по несъстоятелност Бегбис Трейнър, установи, че броят на британските компании със значителни финансови затруднения е нараснал със 7% през първото полугодие до рекордните 527 хил.

Някои експерти предупреждават, че специалните мерки само отлагат, но не предотвратяват разтърсването на подложени на натиск корпорации, като ги държат на изкуствено дишане.

„Компаниите трябва да използват временното спиране на задълженията за подаване на заявления за несъстоятелност, за да си напишат домашното и да засилят счетоводните си баланси“, казва Лео Планк, базиран в Мюнхен партньор в адвокатската кантора Kirkland & Ellis. „В противен случай ще има вълна от нови несъстоятелности веднага след връщането към нормалното на задълженията за подаване на заявления“, предупреждава той.

Но други твърдят, че мерките за подкрепа и икономическите стимули са от полза в дългосрочен план за европейските икономики и инвеститорите, тъй като задържат на повърхността добрите компании по време на извънредните обстоятелства.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!