Спасението на България е в нови политически проекти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
104

За новите политически субекти обаче има две условия, без изпълнението на които те ще изгубят съдържанието си на нови и дори първоначално да получат подкрепа на сляпо, както у нас често се случва, след това бързо или постепенно ще я загубят

Снимка: БГНЕС

По всичко изглежда, че преодоляването на кризата в страната по парламентарен път се крие в създаването на нови политически проекти, които да си взаимодействат с някои от вече съществуващите субекти – като “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” например.

Да, те не гарантират успешност по презумпция само защото са нови, но в момента са единствената ни възможност за реализация на дълго жадуваната промяна.

Ако статуквото от 46-тия Парламент се възпроизведе, че дори и плюс една партия, която може да е “Възраждане”, или правителство отново няма да може да бъде създадено, или то ще е плод на отвратителен компромис, срещу който веднага ще се роди несъгласие от гражданите. Няма смисъл да се разиграват предварително различните сценарии, а трябва да е предварително ясно, че всяко единодействие с ГЕРБ, ДПС или БСП ще е фатална политическа грешка, която ще бъде в ущърб на България. А към този отбор може би трябва да се причисли и “Има такъв народ”, които се държат като ГМО продукт на досегашния порочен модел.

Много е важно да се каже и повтаря, че партията на Слави Трифонов обслужи ГЕРБ и ДПС, блокирайки с всичките си действия и публично поведение възможността да се създаде редовно правителство, което да покаже на гражданите, че България може да се управлява по различен начин, значително по-добър от този на ГЕРБ и ДПС. А преди влизането си в Народното събрание, на изборите ИТН изигра ролята на мюре, което обра мнозинството протестен вот срещу ГЕРБ, за да не отиде той при далеч по-автентичните протестърски формации – “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Не идваме!”.

Засега на хоризонта се очертава един нов политически проект, който няма максималното официално потвърждение, но по всяка вероятност ще се случи под някаква форма. Кирил Петков и Асен Василев ще са основни лица в това ново нещо. Голямото неизвестно е дали това ще бъде партия на Румен Радев, дали ще бъде изцяло техен политически проект и дали, ако вторият вариант бъде фактическият, Петков и Василев ще станат част от коалицията “Демократична България” или ще действат сами на политическия терен.

Кирил Петков преди всички има голяма отговорност, защото в обществото в момента се наблюдава известен прецедент, който е свързан лично с него. Той е първият политик, доказал се с реално свършена работа в полза на българските граждани в качеството си на служебен министър на икономиката, който е в състояние да мобилизира и да вкара в изборния процес милионите традиционно негласуващи българи. Нито един от съществуващите партийни или коалиционни субекти не е в състояние да направи това.

За новите политически субекти обаче има две условия, без изпълнението на които те ще изгубят съдържанието си на нови и дори първоначално да получат подкрепа на сляпо, както у нас често се случва, след това бързо или постепенно ще я загубят.

А именно:

Единодействие с партии като ГЕРБ, ИТН, БСП и ДПС не трябва да има, освен ако не трябва да се гласува нещо много спешно като извънредно положение или спешен закон, свързан с националната ни сигурност. Причините за наложителната изолация на посочените партии са известни на българската общественост.

В България положителна промяна не може да има без приемането на Закон за лустрацията и радикална реформа в съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие, за което в момента повечето от нас нямат усещането, че съществува. С оглед на това новите партии. ако се появят наистина, трябва да се ангажират, че провеждането на тези две политики ще бъде в Топ 5 на приоритетите им.

Важно е да се уточни, че лустрацията вече не е достатъчно да бъде само за служилите на комунистическата Държавна сигурност, служителите на други комунистически служби и членовете на БКП. Необходимо е тя да обхване и множество личности от прехода, но това ще е в пряка зависимост с евентуалните им осъдителни присъди.

В противен случай – ако нови политически проекти не се появят или пък те не изпълнят споменатите задължителни условия, пътят пред България е много неприятен. Вероятно авторитарен, връщащ ни към управленията на Тодор Живков и Бойко Борисов. И по-скоро към тези на правешкия сатрап, защото от вече 2-3 години усилено се говори за установяване на президентска република в България. А установили се тя в български условия, авторитаризмът ще е официализиран. С Борисов всичко беше фасадно и вероятно и така ще бъде, ако имаме недалновидността да му позволим да се върне на власт.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!