След Испания и Италия, и UK готви падане на мерките и край на пандемията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1111

„Великобритания подготвя пълно падане на мерките срещу Ковид и класифицирането на Ковид като ендемия – тоест болест, която я има на ниско постоянно равнище и си живеем с нея. Кога точно ще стане това е трудно да се каже, но вероятно ще бъде скоро”, пише от Лондон бившият ни екоминистър Юлиян Попов.

Напомняме, че първи преди дни премиерът на Испания Педро Санчес заговори за промяна на отношението към коронавирус19 и приравняването му със сезонните остри респираторни заболявания – т.е. трансформация от пандемия към ендемична зараза.

В средата на миналата седмица Италия стана втората страна, където се отвори подобна дискусия. Ръководителят на най-престижната и най-авторитетната болница в страната Спаланцани – проф.д-р Франческо Вая и другите основни специалисти изразиха мнение, че от пандемия отиваме към ендемичност на коронавирусната инфекция. Той каза още, че преминаването към 5-дневна карантина в САЩ е съвсем правилно, тъй като с налагането като основен в целия свят на щама Омикрон човек обикновено се тества позитивен на втория ден от заразяването и сам заразява максимум още 2 до 3 дни.

Неговият колега – шеф на организацията на вирусолозите в Европа и на италианската агенция по лекарствата проф.д-р Джорджо Палу смята, че отсега – нататък постепенно ще се преминава към индивидуално предпазване на всеки от коронавируса, а не от всеобщи мерки, каквито имаме вече 2 години, както процедираме при другите остри респираторни заболявания – грипове, настинки (те всъщност са минали коронавируси, превърнали се в леки и ендемични).

„Много от ограниченията така или иначе са отпаднали, другите, стъпка по стъпка, се махат или се свиват. В един момент Ковид най-вероятно ще се превърне в нещо подобно на сезонен грип или СПИН – има го, лоша работа, но се живее с него, знаеш как да се предпазваш, има лекарства, които го лекуват или контролират. В един момент, може би година по-късно, това ще стане и в България. Въпросът е, когато дойде този момент и теглим чертата, каква ще е равносметката”, коментира от Лондон ексминистър Юлиян Попов.

Мария Пенчева
19min.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!