Скритите разходи за отложения Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
463

Редица компании са назначили допълнителни служители от днешна дата или са складирали стоки, някои от които със срок на годност
Снимка: Ройтерс

В продължение на повече от две години часовникът тиктакаше неумолимо, приближавайки се до 29 март, за когато министър-председателят Тереза Май обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз. И макар че драмата продължава, разходите за деня на Brexit, който не се осъществи, продължават да се трупат, пише в свой анализ Bloomberg.

Отлагането на напускането до поне 12 април се случи твърде късно за компаниите, които прекараха месеци, предполагайки, че кризата ще започне по график. Ако парламентът принуди правителството да потърси още по-голямо удължаване на членството в ЕС, или приеме споразумението за излизане на Мей, поне част от подготовките може да се окажат напразни.

Редица гиганти, като HSBC Holdings Plc и GlaxoSmithKline Plc, харчат десетки милиони паунда заради Brexit, но по-малките компании също усещат примката. Plastribution Ltd., търговец на едро на пластмаси близо до Лестър, Англия, складира инвентар преди 29 март и сега ще трябва да похарчи допълнително хиляди лири за складови площи, тъй като несигурността по отношение на датата на напускане продължава.

„Наистина чувствах това като ясен и категоричен краен срок, като крайна точка“, казва Майк Босуел, управляващ директор на компанията, добавяйки, че логистичните фирми начисляват премия (допълнителна такса) за съхранение. „Това е разочароващо за нас“.

Въздействието може да се окаже още по-лошо за предприятията, които съхраняват стоки с ограничен срок на годност, които сега ще трябва да попълват тези запаси, казва Брайън Конъл, консултант по веригите на доставки в KPMG. „Всички продукти имат срок на някакво морално остаряване, а корпорациите работеха със срок до 29-и“.

Фирмите, които са назначили допълнителен митнически персонал и са подписали договори с начална дата 29-и март, ще плащат за услугите, въпреки че Brexit не се е случил на тази дата, казва Рос Дентън, юрист по търговските въпросите в Baker McKenzie LLP в Лондон.

„Тези служители може и да не са със скръстени ръце, но няма да бъдат напълно продуктивни“, казва той, отбелязвайки, че въпреки това митническите агенти могат да работят, за да поръчват и работят на новите системи и да обучават персонал.

Макар че редица компании, като London Stock Exchange Group Plc и нейният американски борсов конкурент Cboe Global Markets Inc., са инвестирали милиони евро, създавайки дублиращи се версии на своите търговски офиси в Амстердам, нито една от тях няма да търгува с акции в петък. Докато LSE не бъде принудена да търгува с европейски акции от Холандия, нейният офис в страната – богато украсена сграда, някога собственост на Dutch East India Company, ще служи като скъпо място за срещи с клиенти.
Но пазарните оператори не са единствените, които бяха принудени да преместят дейността си в ЕС. Трио компании – TP ICAP Plc, BGC Partners Inc. и Cie. Financiere Tradition SA – играят ключова роля при съчетаването на сделки за корпоративни облигации между банките, лихвени суапове и капиталови деривати. Всяка една от компаниите, известни като посредници, създаде три нови офиса в Париж. Само разходите за TP ICAP възлизат на 3 млн. паунда.

Автопроизводителите Jaguar Land Rover Automotive Plc, Honda Motor Co. и BMW AG планираха производствени прекъсвания през април на своите заводи във Великобритания (за планови ремонти и модернизации), за да съвпаднат те с евентуални смущения около Brexit на 29 март.

Правителството също се сблъсква с излишни разходи. Допълнителни пътувания с кораби за внос на жизненоважни стоки като лекарства, човешки органи и критично важни химикали в Обединеното кралство стартираха преди месеци, за да се предпазят от прекъсване на доставките при хаотичен Brexit. Brittany Ferries, един от двамата оператори, предоставящи допълнителен капацитет, сравнява това с анулирана сватба.

„Подготвяте се за големия ден, вече сте набавили всичко и трябва да платите на доставчиците за свършената от тях работа“, казва Найджъл Унакот, говорител на френската компания, която се пребори за правителствен договор за 46,6 млн. лири.

Със сигурност Великобритания нямаше друг избор, освен да се подготви за Brexit. Продължилата месеци политическа безизходица увеличи риска от разрушителна раздяла от ЕС, а перспективата за оттегляне на 12 април без сделка все още съществува. Законодателите ще гласуват за сделката за развод в петък, като същевременно задържат обсъждането на бъдещите търговски отношения.

Планирането на най-лошия сценарий обаче се превръща в благодат за някои. Майк Уайт, директор по груповите операции в Brunel Shipping, спедитор в Югоизточна Англия, наблюдава нарастване на броя на запитвания от клиенти, включително от производители на автомобили и вносители на храни, и е наел повече служители.

Липсата на Brexit в петък няма да спре 67-годишната Нанси Жанин, пенсионерка с американско и френска гражданство, настояваща Великобритания да остане в ЕС, да направи своеобразен помен в апартамента ѝ в Мерилбоун, Западен Лондон.

Жанин, която е участвала в съботната демонстрация за оставане в ЕС, призовавайки за нов референдум за Brexit, планира да почете всяка страна в ЕС – включително с испанско чоризо, датско сирене, словенското вино и кипърско халуми – с флага на ЕС като покривка за масата си в хола.

„Дори не ми хрумна да отложа или да откажа партито“, казва тя. „Двамата поканени гости ме попитаха дали събитието ще се състои, и им казах: „Господи, все още ще се състои, все още сме в тази каша“…
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!