Скок на британската инфлация през юли до 4-месечен връх

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
172

Потребителската инфлация във Великобритания се повишиха изненадващо през юли до 4-месечен връх след поскъпване на дрехите и на бензина, показват данни на официалната британска статистика ONS.

 

Индексът на потребителските цени CPI нарасна през юли до 1,0% спрямо година по-рано от 0,6% през юни и очаквания на финансовите пазари за запазване на инфлацията на ниво от 0,6 на сто. Това е най-високата инфлация във Великобритания от март насам.

В рамките на миналия месец потребителската инфлация се повиши с 0,4% спрямо юни, когато нарасна с 0,1% и при очаквания за понижение с 0,1 на сто.

За по-високата юлска инфлация допринесоха по-високите цени на дрехите, бензина, както и на мебелите и домакинските стоки.

Изключвайки енергийните и цените на храни, напитки и тютюневи изделия, основната потребителска инфлация се повиши през юли с цели 1,8% от 1,4% през юни.

През повечето години търговците на дребно намаляваха цените на дрехите между юни и юли, за да изчистят летните си наличности в подготовка за есенния сезон. Тази година обаче спадът в цените на дрехите и обувките беше необичайно малък, което може би се дължи на направените големи ценови отстъпки в началото на въведената в Обединеното кралство блокада и карантина заради коронавирусната пандемия.

По-високите цени на бензина, както и по-големите разходи за подстригване, стоматология и физиотерапия, също допринесоха за по-висока инфлация, заявиха от британската статистика.

Според икономисти и анализатори, рязкото “V-образно” нарастване на инфлация не е добра новина за британските потребители в момент, когато те и британската икономика като цяло продължават да страдат от негативните ефекти на развиващата се коронавирусна пандемия.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!