Скандалът със СРС-тата стигна до Европарламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
511

Скандалът с подслушванията се пренесе и в Европейския парламент снощи при откриването на месечната сесия в Страсбург.

Българският евродепутат Станимир Илчев от НДСВ поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби, а Илиана Иванова от ГЕРБ обяви, че в основата на скандала са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата, съобщи БНР.

В България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства, назрява и страхова психоза от подслушване, обяви Станимир Илчев. По думите му, усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права – без борбата с престъпността да е станала по-ефективна.
Илчев разказа пред евродепутатите, че и министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна членка на Евросъюза, България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.

Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен, никой не поема отговорност за разпространението им, обяви Илиана Иванова. Тя обясни пред евродепутатите, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и предстоящите президентски и местни избори.
“Кръговете, които покровителстваха срастването на престъпността с държавата и се облагодетелстваха от него, сега търсят реванш за засегнатите си интереси”, обяви Иванова.

Тя подчета още, че България е правова държава, че СРС-та у нас се използват само в рамките на закона и че въпреки тези опити за насаждане на недоволство от управлението, правителството няма да допусне нелегитимни интереси да пречат на борбата му с престъпността.

Миналата седмица, когато в. “Галерия” разпространи разговора между премиера Бойко Борисов и шефа на агенция “Митници” Ваньо Танов за шефа на “Леденика”, Европейската комисия официално поиска от България повече информация за изнесените напоследък записи на разговори между високопоставени политически фигури.
В началото на годината бяха публикувани стенограми от разговори на Танов с финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. По-късно РЗС разпространи и записи на разговори с Менда Стоянова и Искра Фидосова.

Премиерът се закани междувременно да изпрати разговорите с него за експертиза в чужбина.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!