„Дейли телеграф”: Тони Блеър е заблудил британския парламент относно законосъобразността на войната в Ирак

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
449

Тони Блеър е заблудил британския парламент, когато в качеството си на премиер през 2003 година е заявил, че Великобритания има законното право да нападне Ирак въпреки несъгласието на ООН.

Блеър е подвел британските депутати, въпреки че е получил съвет за противното, пише в „Дейли телеграф”.
Това става ясно от свидетелствата на Лорд Голдсмит, главен прокурор по време на управлението на Блеър, който заяви, че се е чувствал неудобно от изявленията на тогавашния премиер по този въпрос.
Два месеца преди започването на войната в Ирак, при среща на „Даунинг стрийт” бившият главен прокурор е предупредил Блеър, че започването на война с Ирак без позволението на ООН би било незаконно. Въпреки това на следващия ден премиерът публично е заявил, че има „обстоятелства”, при които нападението би било оправдано. В интервю един месец по-късно Блеър допълва, че започването на война ще бъде законно, ако някоя страна от ООН е наложила „неоправдано” вето върху военната операция.
Това обаче не е било в съответствие със съвета, който Голдсмит е дал на Блеър, а прокурорът се е чувствал „неудобно” от публичните изявления на тогавашния премиер.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!