Силното търсене във Великобритания накара заемодателите да изтеглят офертите си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
540


Заемодателите са наясно, че ако са оставени най-отгоре в списъците с най-добри предложения, те ще бъдат “наводнени”, каза представител на брокерска фирма

Снимка: Bloomberg L.P.

Заемодателите във Великобритания изтеглят офертите си за кредити поради страх, че ще бъдат заляти от силното търсене от страна на потребителите в страната, които искат да коригират плащанията си на фона на поскъпващите ипотеки, пише Bloomberg.

Някои клиенти, обикновено с по-дългосрочни ипотеки, дори плащат неустойки, за да плащат по-ниски вноски, смята Тони Дейвис, ръководител по ипотечни продукти в Metro Bank Plc.

 

Продажбите на жилища значително се свиха през последните месеци, след като много служители се върнаха в офисите, което направи преместването в провинцията по-малко привлекателно. Вместо това заемодателите насочиха вниманието си към притежателите на жилища, 3,1 млн. от които имат сделки с фиксирана лихва, изтичащи тази или следващата година.

Тази конкуренция намали маржовете, което означава, че плащанията по нова сделка често са по-ниски от вече съществуващите разходи по заеми на собствениците на жилища. С ускоряването на инфлацията до 40-годишен връх, кредитополучателите бързат да се възползват от тези оферти преди допълнителното увеличение на лихвените проценти.

Изтегляне на оферти

В момента има под 4400 ипотечни продукта за жилища, налични във Великобритания, което е спад от 3,5% от началото на месеца, показва анализ на Moneyfacts Group Plc за медията. През юли миналата година офертите бяха над 4500 броя.

Заемодателите “са наясно, че ако са оставени най-отгоре в списъците с най-добри предложения, те ще бъдат “наводнени””, коментира Андрю Монтлейк, управляващ директор в брокерската фирма Coreco.

Затова и някои оттеглят всичките си оферти за лихви в дадена сфера, за да си дадат отдих, и после да се върнат.

Други изтеглят оферите си, тъй като финансирането е вече предоставено на клиентите – това означава, че те ще трябва да се върнат на пазарите, за да наберат нови средства на по-високи цени, каза Кевин Първи, директор по разпределение на ипотеки в Coventry Building Society.

“Обикновено малките заемодатели са тези, които получават повече обеми работа, отколкот могат да се справят”, каза Първи.

Освен това кризата с издръжката на живот и ускоряващата се инфлация означават, че хората със стандартни нефиксирани лихви също търсят да рефинансират своите заеми с такива, които са с фиксирана цена, каза Дейвис от Metro Bank.

Обикновено офертите за ипотеки във Великобритания са валидни за шест месеца и потребителите се опитват да изпреварят лихвените повишения, търсейки одобрение на заема си пет или шест месеца, преди той да изтече. Досега този период беше 2-3 месеца.

Собствениците на жилища в Обединеното кралство са по-уязвими, тъй като фиксират лихвата си за две до пет години, докато в САЩ периодът стига 30 години. Очакванията на експертите от Bloomberg Economics са Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвите си до 1,75% през август и до 2,25% до края на годината.

Към момента средната цена на две или пет-годишен жилищен заем е нараснала с около 0,5% през този месец до съответно 3,75% и 3,89%, показват данни на Moneyfacts. Това е било най-голямото увеличение, откакто се събират данни от средата на 2007 г.

Забавящ се пазар

В последните месеци жилищният пазар във Великобритания започна да се охлажда след премахването на данъчната ваканция, както и след връщането на служителите в оофисите. Освен това, рекордното поскъпване на наемите също направиха по-трудно купуването на дом поради невъзможността за спестяване.

В опит да подсили пазара, премиерът Борис Джонсън заяви наскоро, че би подкрепил предоставянето на ипотеки за 50 или повече години.

Към момента мениджърите на средства са спокойни що се отнася до рисковете от икономическо забавяне.

“Въпреки че спредът на британските облигации, подкрепени с ипотеки, се разшири на вторичните пазари, той продължава да е далеч от върха, достигнат през пандемията”, каза Полин Куирин, портфолио мениджър вTwentyFour Asset Management в Лондон. “Към момента няма влошаване в представянето на ипотеките, но въздействието от кризата на издръжката на живот вероятно ще стане факт в края на годината”, допълни Куирин.

По статията работи: Симона Гоцова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!