Швейцария маха ограниченията за наши работници

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1173

Предпазната клауза ще отпадне и за румънците

Снимка: архив, Reuters
Швейцарският президент заяви, че неговата страна ще премахне през следващата година ограниченията за румънски и български работници, които искат да работят в страната, предаде Асошиейтед прес.

Швейцарският президент Ален Берсе заяви днес в Букурещ, че съществуващите сега ограничения, наложени на румънските и българските работници, ще отпаднат през май следващата година.

Швейцария не е член на ЕС, но позволява на граждани на ЕС да работят в страната. Но тя активира предпазна клауза, за да ограничи броя на работниците от България и Румъния – две от най-бедните страни от ЕС, заради безпокойства за това, че те заемат работни места в сектори с безработица, надхвърляща средната, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви от своя страна, че Швейцария е предоставила 180 милиона швейцарски франка /179,5 милиона евро/ на Румъния чрез кохезионните фондове на ЕС, като тези пари са инвестирани в сферата на граничната сигурност, съдебната система, инфраструктурата и околната среда.

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!