ШПИОНСКАТА АФЕРА: Процесът срещу тримата задържани може да се води при закрити врата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

Екипът на NOVA разговаря с Киър Джайлс – експерт в Кралския институт „Чатъм Хаус”
Тримата българи, заподозрени за шпионаж в полза на Русия на територията на Великобритания, са в ареста. Това потвърди вчера за NOVA посланикът ни в Лондон Марин Райков.

Информацията остава оскъдна. Знае се, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов дълги години са живеели в предградието Хароу в Лондон. Шпионската афера обаче започва да се разраства в посока Германия. Причината е Орлин Русев, който е сочен за лидер на групата.
Русев, който се занимава с телекомуникации, живее от дълги години на Острова. От център „Досие” на Михаил Ходорковски обаче изнасят информацията, че Орлин Русев е имал бизнес и комуникация с един от най-издирваните хора в Германия – Ян Марсалек. Това е човек, който изчезва безследно, предполага се в посока Русия, след една от най-големите финансови измами в Германия. Предполага се, че е имал връзки с австрийските и руските служби за сигурност. Освен това се предполага, че Русев е снабдявал Марсалек с телекомуникационни технологии за проследяване.
Екипът на NOVA разговаря с Киър Джайлс – експерт в Кралския институт „Чатъм Хаус”. Той дълги години работи в сферата на отношенията между Русия и Европа. Според него в момента руският шпионаж е на нивото на интензивност от Студената война.

„Не е първият подобен скандал, на който ставаме свидетели през последните години. Темповете на руските опити за шпионаж към западните страни са се увеличили, особено след инвазията в Украйна”, коментира Киър Джайлс.

„Не трябва да се вторачваме във факта, че това са български граждани. Както виждаме от историята на конфронтацията с Русия, те са склонни да привлекат всеки от всяка страна. Нямаше да е голяма изненада, ако бяха британци, а не българи”, коментира Киър Джайлс.
„Трудно е да се каже какво предстои, всичко зависи от това какви са подозренията за това какво са направили или са се готвили да направят. Интересното е, че би трябвало да са арестувани, защото са провеждали или подготвяли шпионаж. Но всъщност, обвиненията са за притежание на фалшиви документи. Това може да е в резултат на факта, че доскоро британското законодателство беше толкова непълно, че ако те са провеждали някаква зловредна дейност, тя може да не е била определена като нелегална според закона”, каза Джайлс.
„Някои неща никога не се променят. Нашата страна се противопоставя на това, което Русия иска да причини на държавите-жертви. Това превръща Обединеното кралство в мишена. Обединеното кралство дава подслон на хората, които бягат от Русия – дали ще е Георги Марков през 70-те, или Сергей Скрипал днес, това привлича вниманието на руското разузнаване. Със сигурност можем да кажем, че интензитетът на шпионската активност, която Обединеното кралство, а и други страни засичат, може да бъде сравнена с тази през Студената война, или дори по-лоша. След масовото експулсиране на руски разузнавачи, не само след случая „Скрипал”, но и след началото на войната в Украйна, имаше опити от страна на Русия да реинфилтрира тези хора под различна самоличност. Това създава много работа на контраразузнаването. Но целта остава същата. Русия се опитва да навреди на западните страни, в това число и на Обединеното кралство, по всеки възможен начин. И за това всички служби трябва да бъдат постоянно на крак, за да разберат какво Русия се опитва да направи”, каза Джайлс.

„Нищо не се е променило в начина, по който Русия използва зловредно влияние и информация от времето на Студената война до днес. Може би си мислите, че средата напълно се е променила с появата на интернет, но всъщност това са просто нови средства, с които да правят старите неща, които Москва винаги е искала да прави в общества, които иска да подкопае”, каза Джайлс.

Процесът срещу тримата задържани може да се води при закрити врата. Причината е, че може в делото да има класифицирана информация.
nova.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!