Шотландците са разколебани за референдум за независимост

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
124

Brexit не влияе на настроенията за независимост в Шотландия, показва проучване
Снимка: Архив Ройтерс
Почти половината шотландци не желаят нов референдум за независимост, показва проучване на Kantar, цитирано от Ройтерс. Темата е ключова около предстоящите предсрочни избори във Великобритания и началото на преговорите за Brexit.
Шотландското правителство е на мнение, че хората трябва да имат втори шанс да изразят мнението си дали искат да останат част от Обединеното кралство или не. Лондон обаче е официално против ново допитване.
По време на референдума за излизане от ЕС повечето шотландци бяха против. Местните власти решиха, че могат да използват това и да попитат гражданите дали въобще искат да останат в рамките на Великобритания при предстоящия Brexit.
Плановете на първия министър Никола Стърджън са новият референдум да бъде проведен през есента на 2018 година или пролетта на 2019 година – тоест почти на финала на преговорите на Лондон за излизане от общността.
Допитването на Kantar обаче показва, че Brexit не влияе на настроенията за независимост на шотландците. Само 26% от участвалите в анкетата подкрепят идеята референдумът да бъде проведен в този период, а 18% смятат, че това може да се случи и на по-късен етап. За 46% обаче провеждането на нов референдум за независимост въобще не е необходимо.
55% от тези, които биха участвали в общественото допитване, пък биха гласували против. Излизане от Обединеното кралство биха подкрепили 37% от шотландците, а 8% още не са решили как да гласуват.
На референдума за независимост, провел се през 2014 година 55% от шотландците решиха да останат част от Великобритания.
Шотландия е част от Обединеното кралство от 1707 година.
По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Ралица Пейчева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!