Приходите от ДДС във Великобритания се свиват за пръв път от 2012 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
160

Потребителите във Великобритания свиват разходите си в отговор на ускорената инфлация и това започва да се отразява на държавната хазна
Снимка: Архив Ройтерс
Потребителите във Великобритания свиват разходите си в отговор на ускорената инфлация и това започва да се отразява на държавната хазна, пише Bloomberg.
По последни данни на Националната статистическа служба приходите от ДДС се понижават с 0,8% през първото тримесечие на 2017 г. спрямо същия период миналата година. Това е първият тримесечен спад от 2012 г.
През периода октомври-декември 2016 г. беше регистриран ръст от 4,1% на годишна база.
Bloomberg припомня, че през първото тримесечие беше отчетено и първото понижение в продажбите на дребно. Тъй като цените растат по-бързо от заплатите, това свива доходите на потребителите, които пък стават по-песимистично настроени за своята собствена покупателна способност.
„Публичните финанси дават поредното доказателство, че икономиката ще се забави значително тази година“, казва Самюъл Тумс, икономист в Pantheon Macroeconomics в Лондон.
Очаква се ръстът на икономиката през първото тримесечие да е 0,4% – най-слабото повишение от една година. През последното тримесечие на миналата година икономическият ръст беше 0,7%.
Графика: Bloomberg
През фискалната година, приключила в края на март, дефицитът се свива до 52 млрд. паунда (67 млрд. долара), което отговаря на очакванията. Само през март обаче дефицитът се разширява повече от прогнозите, като отслабват ключови източници на приходи като данъка върху доходите.
По статията работиха: Радина Колева, редактор Веселина Василева
Investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!