Шести българин е обвинен в шпионаж за Русия в Обединеното кралство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

 

Тихомир Иванов Иванчев, 38-годишен български гражданин от Актън, западен Лондон, е арестуван по-рано този месец и ще се яви в съда в сряда.

Той е обвинен в “заговор за събиране на информация, предназначена директно или косвено за врага”.

Още петима български граждани трябва да бъдат съдени през октомври, след като бяха обвинени в същото престъпление.

Орлин Русев, 46 години, от Норфолк, Бизер Джамбазов, 43 години, и Катрин Иванова, 32 години, от Хароу, северозападен Лондон, Иван Стоянов, 32 години, от Грийнфорд, западен Лондон, и Ваня Габерова, 29 години, от Юстън, Лондон, бяха арестувани през февруари 2023 г.

Предполага се, че са извършени наблюдения на хора и места, които Русия е насочила между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Обвинението срещу г-н Иванчев твърди, че той е действал заедно с другите петима обвиняеми, лице на име Ян Маршалек и други неизвестни.

То гласи, че те “са се договорили… да получават, събират, записват, публикуват или комуникират документи или информация, които са били или могли да бъдат предназначени директно или косвено за врага с цел, която е вредна за сигурността и интересите на държавата”.

Командир Доминик Мърфи от Контратерористичната команда на Metropolitan Police сподели, че г-н Иванчев е “бил идентифициран и арестуван в резултат на разследванията, последвали предишните пет ареста в това разследване”.

Полицията съобщи, че той е бил освободен под гаранция след първоначалния си арест на 7 февруари и е бил обвинен във вторник.

Прокуратурата на Кралството заяви, че е разрешила обвинението “срещу шесто лице, подозирано в шпионаж за Русия”.

Г-н Иванчев трябва да се яви пред Westminster Magistrate Court в сряда.

Обвиненията са свързани с наблюдение на хора и места, които Русия е насочила между август 2020 г. и февруари 2023 г. Иванчев и другите обвиняеми са свързани с предполагаема шпионска мрежа, като се твърди, че са действали заедно с лице на име Ян Маршалек и други неизвестни

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!