Северна Корея изстреля две балистични ракети. Армията на Юга в пълна готовност

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
28

Снимка БТА/АП

Тв екран излъчва изстрелването на севернокорейска ракета, Сеул, Южна Корея, 14 март 2023 г.

Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег край източното си крайбрежие, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на южнокорейската армия. Това е последният от няколкото оръжейни теста в момент, когато Южна Корея и САЩ провеждат най-големите си съвместни военни учения от години.

Изпитанията са се състояли около 7:40 ч. местно време (22:40 по Гринуич от провинция Южен Хвангха и са прелетели около 620 км, съобщи Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Южнокорейската армия е в състояние на пълна готовност в тясна координация със САЩ.

Преди два дни Северна Корея изстреля две стратегически ракети от подводница, а вчера беше дадено началото на най-мащабните от 2017 г. насам съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея.

Пхенян отдавна се опасява от ученията на съюзниците и вижда в тях репетиция за инвазия.

В неделя севернокорейските власти заявиха, че са решили да предприемат “важни практически” мерки за възпиране на войната, като посочиха, че “военните провокации на САЩ и Южна Корея са достигнали до червена линия”.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че Япония събира информация за ракетата и че не е потвърдила никакви щети в страната, свързани с изстрелването. Главният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно заяви, че не е потвърдено, че ракетите са навлезли в територията или изключителните икономически зони на Япония.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!