Ново поколение ядрени подводници създават САЩ, Австралия и Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
51

САЩ, Австралия и Великобритания се обединяват за създаването на ново поколение ядрени подводници, съобщи съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан.

Във военноморската база Сан Диего, Калифорния, лидерите на трите страни обсъдиха задълбочаването на пакта за сигурност АУКУС. В началото на 30-те години Австралия ще купи три ядрени подводници клас “Вирджиния” с възможност да придобие още две.

 

Очаква се на по-късен етап Великобритания и Австралия ще произвеждат и експлоатират съвместно новия клас подводници по британски проект. В тях ще има значителен брой технологии от американските “Вирджиния”. Усилията са насочени към сдържане на Китай в Индийско-техоокеанския регион.

 

Азиатският гигант е определен като “епохално предизвикателство” за света в публикуваната осъвременена рамка за външна политика и сигурност на Лондон. Островът ще похарчи допълнително 5 млрд. паунта за отбрана през следващите две години. Голяма част от парите са за ядрени проекти, включително в сътрудничество с Австралия.
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!