САЩ планират нова военна база в Киргизстан

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
442

САЩ планират да създадат военна база край южния киргизстански град Ош,

предаде руската агенция РБК, като се позовава на “Вашингтон пост”.

“Слуховете в чуждите медии не отговарят на истината. Подобни твърдения се появяват периодично с цел да дискредитират отношенията ни с Вашингтон”, коментира пред ИТАР-ТАСС Айзада Игибаева от пресцентъра на киргизстанското министерство на отбраната.

Според разпространените от “Вашингтон пост” твърдения обаче плановете са в напреднал стадий. В бъдещата база се очаква да се установят казарми и общежития за офицери, но не се предвижда разквартируването на тежка артилерия или бронирани войски.

Според някои данни годишният наем за базата ще възлиза на 10 милиона долара.

Ош, където се планира установяването на базата, стана сцена на междуетническо напрежение през юни т.г. между живеещите в тези земи узбеки и киргизи, в резултат на което загинаха между 300 и 1000 души, припомнят агенциите.

Киргизстанското летище Манас вече се използва от военновъздушните сили на САЩ като транзитен център за транспортиране на войски и материали в Афганистан.

В страната има база и на руските ВВС, край град Кант.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!