БЛС: Болниците няма да имат пари за лекарства, консумативи и ток

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
538

Болниците в страната няма да имат средства за лекарства, консумативи,

ток и вода и те ще трябва да бъдат плащани от пациентите. Това обяви днес председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов, цитиран от „Медиапул“. Според него средствата ще стигат само за изплащане на заплатите.

Причината е намаляване на парите, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска на лечебните заведения. Преди дни от НЗОК са изпратили до директорите на болници покани за подписване на анекси към индивидуалните им договори за август, които предвиждат сериозно намаление на средствата, уточни Райчинов. „Върху болниците се оказва огромен натиск да подпишат анексите и ги заплашват, че ако не го направят, няма да си получат стари дължими суми“, допълни той.

От БЛС са изпратили писма до районните колегии в страната, с които ги уведомяват, че анексите не трябва да бъдат подписвани, защото противоречат на договорености от Националния рамков договор (НРД). Част от болниците обаче вече са ги подписали.

От 1 юни касата започна да плаща на лечебните заведения само в рамките на делегираните бюджети, които са фиксирани. Преди това болниците получаваха пари за реално изработената от тях дейност след проверки от страна на касата.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!