САЩ планират да разположат ядрени оръжия във Великобритания заради заплахата от Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
72

Ракети могат да бъдат разположени във военновъздушната база Лейкънхийт в Съфолк в случай на потенциална война между НАТО и Русия. САЩ планират за първи път от 15 години насам да разположат ядрени оръжия във Великобритания на фона на нарастващата заплаха от Русия, според доклад. Ядрени бойни глави, три пъти по-силни от бомбата в Хирошима, биха били разположени във военновъздушната база Лейкънхийт в Съфолк съгласно предложенията, съобщава Telegraph.

САЩ преди това са разполагали ядрени ракети във военновъздушната база Лейкънхийт и са ги премахнали през 2008 г. след като заплахата от Москва от студената война намаляла. Документи от Пентагона, видени от вестника, разкриват договори за доставка за ново съоръжение във военновъздушната база.

Говорител на Министерството на отбраната заяви: “Остава дългогодишна политика на Великобритания и НАТО нито да потвърждават, нито да отричат наличието на ядрени оръжия на дадено място.”

На фона на нарастващата заплаха са отправени призиви от високопоставени лица от двете страни на Атлантика за Великобритания да бъде подготвена в случай на потенциална война между силите на НАТО и Русия. По-рано тази седмица генерал сър Патрик Сандърс, началник на британската армия, заяви, че нейните 74 000 войници трябва да бъдат подсилени с поне 45 000 резервисти и граждани, за да бъдат по-добре подготвени за възможен конфликт.

Даунинг стрийт изключи всякакви действия към задължителна военна служба, като заяви, че армейската служба ще остане доброволна.

Карлос Дел Торо, секретар на военноморските сили на САЩ, призова Великобритания да “преоцени” размера на своите въоръжени сили предвид “съществуващите днес заплахи”.

Даунинг стрийт защити разходите на британското правителство за отбрана, като заяви, че Великобритания е била “предпочитаният партньор” на Вашингтон в неговите удари срещу бунтовниците Хути в Червено море поради своята “военна мощ”.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!