САЩ: Може да инвестираме в Nokia и Ericsson

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

Тези два доставчика нямат нито размера на Huawei, нито подкрепата на мощна държава с голям и свързан с нея пазар, твърди Уилям Бар

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Съединените американски щати трябва спешно да обмислят дали да влязат в партньорства с компании на съюзни държави, за да се противопоставят на заплахата, породена от доминацията на Китай при възникващата 5G технология, заяви министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар, изтъквайки финландската Nokia Oyj и шведската Ericsson AB.

САЩ трябва „активно да обмислят” инвестициите в Nokia или Ericsson – дори да претеглят възможността да поемат контролен пакет акции, за да ускорят разработването на алтернатива на китайската технология и по-специално на Huawei Technologies Co., каза Бар в четвъртък по време на конференция в Вашингтон.
„Много добре и лесно е да кажем на нашите приятели и съюзници, че не трябва да инсталират Huawei, но чиято инфраструктура ще инсталират?“, попита Бар по време на събитието, организирано от Центъра за стратегически и международни изследвания, посветено на китайския икономически шпионаж. Ройтерс допълва, че Бар е определил Китай като най-голямата заплаха за САЩ, а предложението е показало колко далеч са готови да отидат американците, за да контрират световния лидер в 5G технологиите.

„Има само две компании, които могат да се конкурират с Huawei в момента: Nokia и Ericsson“, призна той. Основното притеснение е, че тези два доставчика нямат нито размера на Huawei, нито подкрепата на мощна държава с голям и свързан с нея пазар като Китай”, каза още Бар, който 14 години бе в ръководството на американските телеком оператори GTE и Verizon.

„Ние и нашите най-близки съюзници със сигурност трябва да обмисляме активно този подход“, продължи Бар. „Рискът от загуба на битката за 5G с Китай трябва значително да надвиши всички останали съображения“, признава той.

Бар добавя, че Китай се е наложил като водещ геополитически противник на САЩ, като признава, че е „наложително“ решенията „за това как да оспорваме господството на Huawei в сферата на 5G да се вземат веднага”.

Забележителното изявление, както го определя Ройтерс, се случва след публикуването на материал по темата на Financial Times, според който президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил бесен в свой телефонен разговор с премиера на Великобритания Борис Джонсън след решението на островната държава да допусне Huawei до изграждането на 5G мрежите си, макар и не до сърцевината им. За разговора от миналата седмица е известно, но не и че британски официални лица са били стъписани от думите, които Тръмп използвал срещу Джонсън. Служители на администрацията на Тръмп твърдят, че нито една част от 5G система на дадена страна не е безопасна от китайския шпионаж, ако се използва технологията на Huawei. Китайската компания отрича това.

Бар разкритикува Китай, че разчита на стратегия за развитие, съсредоточена върху кражби на технологии от САЩ и други страни.

„Ако индустриалният интернет стане зависим от китайската технология, Китай ще има възможността да изключи страните от технологиите и оборудването, от които зависят техните потребители и индустрии“, каза Бар. „За Китай успехът е игра с нулева сума“.

Той признава, че Китай е много по-напред от САЩ в разработването и внедряването на технологията, за разлика от по-ранното надграждане от 3G до 4G.

„За първи път в историята Съединените щати не водят следващата технологична ера”, каза Бар.

По-рано в четвъртък на конференцията директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че бюрото му има около 1000 текущи разследвания, свързани с опити на Китай за кражба на американска технология, обхващаща почти всяка индустрия.

Китай се е насочил към различни технологии: от разработване на нови царевични семена до софтуер за вятърни турбини, като смесва традиционните подходи като съвместни предприятия с американски компании, наред със шпионаж и хакерство, заяви Рей.

Разследванията са се разпрострели „практически във всеки индустриален сектор” и заплахата трябва да се контрира във всички поделения на американската администрация, посочи още Рей. Китай се опитва агресивно да се възползва от академичната откритост на САЩ, за да краде технологии, използвайки свои подставени кампуси и създавайки “институти в нашите кампуси”, обясни още директорът на Федералното бюро за разследване.

Сред приоритетите на Пекин е кражбата на американски технологии в авиацията и електромобилите, твърди Уилям Иванайна, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност. Годишно кражбата от Китай на американски търговски тайни нанася на САЩ щети в рамките на около 400 млрд. долара, твърди той.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!