САЩ и Великобритания вече набелязват цели за ракетни удари по Сирия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
660

Британски и американски военни определят потенциалните цели за ракетни

удари в Сирия, сред растящата увереност, че режимът на Асад стои зад атаките с химически оръжия. Дейвид Камерън и Барак Обама обсъдиха „сериозен отговор”, включващ военни действия, в 40-минутен телефонен разговор снощи, според „Даунинг стрийт”, съобщава в. “Сънди Таймс”. Докато все още няма решение дали да се нанесе удар, служители в Лондон и Вашингтон съставят списък на целите, имайки набор от опции.

Химическата атака миналата седмица на президента Башар Асад и провалът му да разреши оръжейни инспектори на ООН да вземат проби от жертвите на ударите, принудиха Обама и Камерън да разгледат „всички възможности”, посочват от „Даунинг стрийт”.

„Те повториха, че значимото използване на химическо оръжие ще е основание за сериозен отговор от международната общност и двамата натовариха служители да проверят всички възможности”, се казва в съобщението.

Разузнаването на САЩ засега не може да направи еднозначен извод за това, използвано ли е било химическо оръжие в Сирия в сряда. Това се казва в писмено изявление, разпространено от пресслужбата на Белия дом след заседанието на Съвета за национална сигурност на САЩ, посветено на ситуацията в Сирия в светлината на данните за предполагаемото използване на 21 август в източно предградие на Дамаск на бойни отровни вещества, предаде ИТАР-ТАСС.

„Разузнавателната общност на САЩ, координирайки действията си с международните партньори и взимайки под внимание десетките едновременни свидетелства и данни на очевидци за симптомите у убитите, американското разузнаване продължава да събира данни за установяване на случилото се”, се казва в документа.

Въпреки това, от него следва, че отговорността за случилото се властите в САЩ са склонни да възлагат на правителството на Сирия. Както се отбелязва в съобщението, президентът на САЩ Барак Обама е свикал съвещанието, „за да се обсъди предполагаемото използване на химическо оръжие от сирийското правителство край Дамаск в сряда”.

blitz.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!