Сакскобургготски с иск в Страсбург за горите в Рила

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
840

Симеон Сакскобуррготски възнамерява да заведе дело срещу България в Страсбург заради мораториума,

който Народното събрание е наложило върху разпореждането с реституираните му имоти, съобщи MediaPool.bg.

Бившият премиер лично е уведомил министър-председателя Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов за намерението си. Според Сакскобуррготски запор върху горите му е неоснователен.

Междувременно земеделското министерство е внесло граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 хил. декара гори в Рила, които бяха върнати на Сакскобуррготски с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 г. и 2003 г., докато самият той беше министър-председател.

Преди две години прокуратурата излезе със становище, според което решенията за връщане на горите са пълни със закононарушения.

Министерството на земеделието и горите е платило около 11 хил. лева, за да направи собствен правен анализ на казуса, който е показал, че бившият премиер е получил цялата гора в нарушение на закона. Именно затова делото е заведено за всички терени.

Искът е внесен преди решението на Пловдивския окръжен съд във връзка с иска на Сакскобургготски и за собствеността върху резиденция “Кричим”.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!