Събитията в Близкия изток създават икономическа несигурност и риск от по-високи цени на енергията, предупреди управителят на “Банк ъв Ингланд”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
43

Снимка: AP/Henry Nichollos

Напрежението в Близкия изток създава икономическа несигурност и риск от по-високи цени на енергията. Това заяви управителят на британската централна банка “Банк ъв Ингланд” (Bank of England) Андрю Бейли, след като водената от него институция реши днес да остави без промяна достигнатото лихвено ниво, предаде Ройтерс.

“Това наистина създава несигурност, смятам, че създава риск от по-високи цени на енергията“, коментира конфликта между Израел и “Хамас“ Бейли по време на пресконференция. “Досега бих казал, че това не се е случило и това очевидно е обнадеждаващо, но рискът остава“, смята британският гуверньор.

Говорейки за инфлацията, Бейли заяви, че тя все още е твърде висока. “Банк ъв Ингланд” ще запази паричната си политика рестриктивна “достатъчно дълго”, за да ограничи инфлацията, стратегия, която обаче не трябва да се прилага “прекалено дълго” време.

“Паричната политика в момента е рестриктивна в смисъл, че ако поддържаме тази позиция достатъчно дълго, ще притиснем инфлацията и това е, което ще направим“, обясни Бейли, добавяйки: “Но не трябва и да поддържаме паричната политика рестриктивна за прекалено дълго време“.

Според него таванът на цените на енергията, наложен от британския енергиен регулатор “Офджем” (Ofgem) дава увереност, че по-ниските енергийни сметки намаляват инфлацията като цяло. Също така е важно потребителските цени в сектора на услугите да спадат устойчиво през идната година, каза още Бейли.

“Банк ъв Ингланд” днес актуализира прогнозата си за икономиката на Великобритания. Сега банката очаква икономиката да остане без изменение през третото тримесечие и да нарасне с едва 0,1 на сто през четвъртото тримесечие. Предвижда се още нулев растеж през 2024 г., а за 2025 г. очакваният ръст е само 0,25 на сто.

Дори така, инфлацията ще се върне до целевото ниво от 2 на сто едва в края на 2025 г., приблизително шест месеца по-късно, отколкото при предишната прогноза на банката.

Забавянето на британската икономика и отслабващото въздействие от миналогодишния скок на цената на газа предполагат, че инфлацията скоро ще отслабне отново, а според банката ще спадне до 4,8 на сто през октомври, докато през септември запази нивото си от 6,7 на сто.

Също така “Банк ъв Ингланд” прогнозира, че нивото на безработицата в страната ще се повиши до 5 на сто след две години при около 4,2 на сто сега.
bta.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!