S&P: Великобритания излиза от ЕС без споразумение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
174


След Brexit преговорите с Лондон вървят трудно заради претенции за контрол върху границите и търговията
Привърженици на оставането в ЕС облечени като съдии развяват европейския флаг. Снимка: Bloomberg TV
Няма ясни формулировки на британското правителство за посоката, в която Великобритания трябва да поеме след Brexit, много е бавен напредъкът по реалното изясняване на стратегията за излизане на страната от Европейския съюз, затова поддържаме негативна прогноза дори и след понижаването на рейтинга на Великобритания.
Това заяви Мориц Креймър, управляващ директор на S&P пред Bloomberg TV.
Според него през последните няколко месеца нараства вероятността Великобритания да излезе от ЕС без да е сключила ново споразумение.
“Затова има две причини. Първата е просто липсата на време. Това е ужасно кратък период, за да може да се договори една такава сложна мрежа от взаимоотношения. Втората е, че изходните позиции на двете страни по преговорите са толкова раздалечени, че на мен ми е трудно да видя каквито и да е сходства, въз основа на които да се постигне компромис”, обясни управляващият директор на авторитетната кредитна агенция.
По думите му има много нерешени въпроси, защото Великобритания „иска да контролира емиграцията, иска да е извън юрисдикцията на Европейския съд“.
Креймър посочи, че в същото време европейците са категорични, че „ЕС не е шведска маса, от която можете да си избирате, каквото вие пожелаете, това е цялостно меню – взимате всичко или нищо. Щом искате контрол върху границите и миграцията, то това означава, че няма да имате достъп и до Митническия съюз на единния пазар на ЕС“.
По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Веселина Василева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!