С маска, но без ръкавици влиза доц. Мангъров при болните от коронавирус

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
160

С визитация започна първият работен ден на доц. Атанас Мангъров като началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус в Инфекциозната болница, съобщи 24 часа. Той се е запознал и с начина на работа на отделението.

Общо 80 легла има там, като 70 са заетите, а сред пациентите има стари, млади, дори и едномесечно бебе, разказва инфекционистът. Да спазва всички епидемични мерки е единственото изискване на здравния министър към доц. Атанас Мангъров като шеф на клиниката за лечение на коронавирус. Мангъров обаче е категоричен, че няма да влиза опакован в защитни облекла от глава до пети, дори не си слага и ръкавици.

“Влизам с престилка, маска и си мия ръцете. Дори не нося ръкавици. Човешката кожа е непроницаема за вирусите. Всички тези мерки, които станаха актуални са като за особено опасна инфекция, а COVID не е. Това си е една нова остра респираторна вироза”, добавя той.

Първите мерки, които ще вземе е да облекчи писмената работа на лекарите. “Здравната каса налага едни изисквания, които при екстремните обстоятелства, които са към момента, са неразумни. Искам да облекча лекарите не само от административната, но и от терапевтичната им работа, защото много от леченията, които се провеждат са излишни”, смята инфекционистът.

Доц. Мангъров се надява, че след края на епидемията отново ще се върне като началник на Детската клиника към Инфекциозната болница. “Поначало не обичам да работя с възрастни, обичам да работя с деца”, казва той и възприема новия си пост като знак на доверие, но и като предизвикателство. “Това е една остра вирусна инфекция, която трябва да се лекува по правилата за остра вирусна инфекция и тук антибактериалните лечения не са основното. При положение, че нямаме нещо, което да дадем на хората и да им мине, основната тежест трябва да падне върху грижата за болните. От това нещо умират основно старите хора и те имат нужда от грижи.

Трябва да се намери начин близките на тези с COVID да бъдат допускани да се грижат за тях. Те вече са живели с тях докато са били заразни, но не са били диагностицирани”, казва пред 24 часа доц. Мангъров и добавя, че личните лекари са се отдръпнали от активната помощ, защото са изплашени. Той си обяснява увеличения брой на починали в статистиките с това, че повечето имат тежки съпътстващи заболявания и смята, че са починали “с коронавирус”, а не “от вируса”.
© Actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!