Рязък спад на европейците, които се местят във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
462

Нови данни показват огромен спад на гражданите на ЕС, които са се преместили в Обединеното кралство

Снимка: Economy.bg

Броят на гражданите на ЕС, които се местят в Обединеното кралство, е намалял, след като Brexit затвори вратите за нископлатени работници, според нов доклад, цитиран от The Guardian. Драматичният спад на миграцията от ЕС засегна тежко гостоприемството и услугите за поддръжка. Но Миграционната обсерватория (МО) към Оксфордския университет и ReWage, група от независими експерти, заявиха, че макар Брекзит да „изостри“ хроничния недостиг на работна ръка във Великобритания, това не е единствената причина.

Данните показват, че само 43 000 граждани на ЕС са получили визи за работа, семейство, обучение или други цели през 2021 г., малка част от 230 000 до 430 000 граждани на ЕС, идващи в Обединеното кралство годишно през шестте години до март 2020 г., според оценки на Службата за национална статистика (ONS).

От тези, които са мигрирали, за разлика от пътувалите по работа или за удоволствие, в Обединеното кралство през 2021 г., гражданите на ЕС представляват само 5% от броя на издадените визи. „Следователно наличните досега цифри са в съответствие с възможността за голям спад на имиграцията от ЕС“, се казва в доклада, озаглавен „Краят на свободното движение и нископлатената работна сила в Обединеното кралство“.

Но документът предупреждава да не се обвинява Брекзит за големия брой свободни работни места в Обединеното кралство, като пандемията, ранното пенсиониране сред хората над 50 години, високите нива на заетост в Европа и международният недостиг на работна ръка също допринасят за това.

„Въпреки че има известни доказателства, че краят на свободното движение е допринесъл за недостига в някои области на пазара на труда в Обединеното кралство, това в никакъв случай не е единственият двигател. Всъщност трудностите с набирането на персонал не са уникални за Обединеното кралство и няколко други държави са имали високи нива на свободни работни места след пандемията“, каза Крис Форд, професор в университета в Лийдс и съавтор на доклада за ReWage.

Докладът констатира, че секторите на гостоприемството и нискоквалифицираните сектори са били най-тежко засегнати от края на свободното движение на граждани на ЕС в Обединеното кралство. Хотелиерството е загубило 98 000 работни места на граждани на ЕС през двете години до юни 2021 г., а услугите за поддръжка, включително почистване и поддръжка, са намалели с 64 000 работници от ЕС.

В доклада се казва, че има „конкуриращи се обяснения“ за увеличаването на свободните работни места, като решението на хората на 50 години да напуснат работната сила по-рано е „най-важният фактор за намаляването на размера на работната сила в сравнение с това, което може да се очаква на базата на тенденциите преди пандемията“.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!