Ryanair купува самолети на Boeing за 40 млрд. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

Сделката е най-голямата в историята от ирландска компания за американски промишлен производител

Снимка: Bloomberg LP

Boeing си осигури ключова поръчка от един от най-важните си клиенти – Ryanair Holding. Авиокомпанията се договори да купи 300 самолета от най-големия модел на Boeing 737 Max, тъй като очаква възстановяване на пътуванията след пандемията, предава Bloomberg.

Поръчката, която се състои от 150 твърди покупки и същия брой опционални, е на стойност 40 млрд. долара, съобщиха в комюнике Boeing и Ryanair. Но клиентите обичайно си осигуряват големи отстъпки при значими сделки.

Огромната покупка на най-големия модел на Boeing е значимо утвърждаване от един от най-лоялните клиенти на американския самолетопроизводител и показва, че авиокомпаниите са готови да инвестират отново в подобряване на флотилията си, докато пътуванията по въздух се възстановяват. Ryanair съобщи, че сделката е най-голямата поръчка в историята от ирландска компания за американски промишлен производител. Ryanair стана вторият по големина купувач на Boeing 737 Max 10. Графика: Bloomberg LP Ryanair стана вторият по големина купувач на Boeing 737 Max 10. Графика: Bloomberg LP

„Освен че осигуряват значителни приходи и ръст на трафика в Европа, очакваме тези нови, по-големи, по-ефективни, по-зелени самолети да осигурят повече спестявания на разходите“, коментира главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри в комюнике.

Доставките ще започнат през 2027 и 2033 г. и целят да заменят много по-старите самолети 737NG. Ryanair съобщи, че половината от поръчката ще бъде използвана за замяна на по-стари самолети, а другата половина е запазена за растеж.

До 2034 г. Ryanair ще се разшири, за да превозва 300 млн. пътници, като се цели в пазарен дял в Европа от около 30%, съобщи О’Лиъри. Авиокомпанията ще има около 550 самолета до средата на тази година и ще разшири броя им до 800 през следващите десет години, допълни той.

Най-големият купувач

Ryanair е най-големият купувач на Boeing в Европа, след като изгради цялата си флотилия от самолети за кратки полети около емблематичния модел. О’Лиъри заяви в края на март, че авиокомпанията е възобновила разговорите с Boeing за още самолети.

Затварянето на някои европейски авиокомпании по време на COVID ерата и съкращенията при други създават добри възможности за Ryanair. О’Лиъри посочи ръста в Италия, където Alitalia беше наследена от по-малката ITA, в Португалия, където държавната TAP е обявена за продажба, и пазари в Ирландия и Испания, където утвърдени играчи бавно възстановяват капацитета си, предоставяйки на Ryanair широки възможности за растеж. Графика: Bloomberg LP Графика: Bloomberg LP

Планът на Ryanair за флотилията

Нискотарифната авиокомпания е сред компаниите, които прогнозираха ръст на резервациите през лятото, особено за кратки маршрути към слънчеви дестинации като Испания или Италия. Компанията-майка на British Airways IAG повиши прогнозите си за годината миналата седмица.

Ryanair се присъединява към други авиокомпании, които разширяват флотилиите си, след като подобри счетоводния си баланс и изплати заемите на правителството. Lufthansa съобщи през март, че ще купи 22 нови широкофюзелажни самолета от Airbus и Boeing в поръчка, оценена на 7,5 млрд. долара по каталожна цена. Месец по-рано Air India обяви поръчка от 470 самолета на двете компании в най-голямата покупка в историята на пътническата авиация до момента.

Някои забавяния

Производството на 737 Max 10 не е лишено от проблеми. След дълго забавяне Boeing очаква Федералната авиационна администрация да започне сертифицирането на полети за самолета тази година, а първите доставки се очакват през 2024 г. През декември американските конгресмени постигнаха сделка да изключат все още несертифицираните модели Max 7 и 10 от ново изискване за кокпита, което щеше да влезе в сила в началото на 2023 г. и можеше да предизвика още забавяния.

Главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун заяви по време на презентация, че все още очаква самолетът да бъде сертифициран през 2024 г.

Сред авиокомпаниите, които са се ангажирали със 737 Max 10, са Delta Air Lines, United Airlines Holdings и IAG. Самолетът, който все още очаква сертифициране, се конкурира с най-добре продавания модел на Airbus A321neo, тъй като авиокомпаниите все повече се насочват към най-големите версии на най-широко използваните тяснофюзелажни самолети.

Преди време Ryanair увеличи поръчката си за модела 737 Max 8 със специална конфигурация за висока гъстота до общо 210 самолета. Тя вече е получила около сто самолета. Авиокомпанията купува по-големи самолети, за да разшири капацитета си – от 737-800 със 189 места на Max 200 със 197 места и Max 10 с 230 места.

През януари О’Лиъри заяви, че с по-високия си капацитет 737 Max 8 разширява разликата в разходите между Ryanair и други европейски авиокомпании. Още по-големият Max 10 сега му дава още едно оръжие.

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!