Русия разполага атомните си бомби в Беларус до месец

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

„Всичко върви по план“, казва Путин на Лукашенко

Снимка: Deposit Photos

Русия ще започне да разполага ядрените си оръжия в Беларус следващия месец, след като специалните съоръжения за съхранение са готови на 7-8 юли. Това каза президентът Владимир Путин в петък, което е първото преместване на такива бомби от Москва извън Русия след падането на Съветския съюз.

През март Путин обяви, че иска да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, очевидно предупреждение към НАТО заради подкрепата му за Украйна.

Водещи страни от НАТО казват, че ще подкрепят Украйна и ще ѝ помогнат да се защити толкова дълго, колкото е необходимо от руската агресия.

„Всичко върви по план“, се е обърнал Путин към беларуския президент Александър Лукашенко, при обсъждане на планираното разполагане на ядрени оръжия по време на разговорите в черноморската лятна резиденция на руския лидер в Сочи.

Подготовката на съответните съоръжения приключва на 7-8 юли и ние незабавно ще започнем дейности, свързани с разполагането на подходящи видове оръжия на вашата територия“, казва Путин според стенограмата на изказванията му в Кремъл.

Лукашенко пък му благодари.

Ядреният ход на Путин се следи отблизо както от Съединените щати, така и от техните съюзници в НАТО в Европа и от Китай, който многократно предупреждаваше срещу използването на ядрени оръжия в конфликта.

Само Съединените щати досега са използвали ядрени оръжия в гняв – при атаките през 1945 г. срещу японските градове Хирошима и Нагасаки.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!