Румъния ни изпреварва и за безвизово пътуване в САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81

Букурещ успя да убеди двама US сенатори да внесат закон в своя подкрепа

Снимка Архив

Посолството на САЩ в София.

Двама американски сенатори внесоха законопроект в подкрепа на включването на Румъния в програмата “Виза уейвър”, позволяваща безвизово пътуване в САЩ за срок до 90 дни. Това съобщи румънското посолство в САЩ, цитирано от Диджи 24 и БТА.

Инициативата е на Ричард Дърбин, номер две в ешелона на ръководството на демократите в Сената, и Джийн Шахин, председател на подкомисията за Европа в Комисията по външни отношения на Сената. Законодателната инициатива идва непосредствено след посещението на двамата сенатори в Румъния миналия месец.

Условието, поставено от САЩ за безвизово пътуване зад океана, е отказите за издаване на визи да не надвишаван 3%. В България отхвърлените молби са 9%, за северната ни съседка този процент е по-висок.

Двете държави заедно с Кипър са страните от Европейския съюз без право да пътуват в САЩ безвизово. През лятото на миналата година включването на Румъния в програмата за безвизово пътуване в САЩ бе тема на разговори между държавния секретар по стратегическите въпроси Юлиан Фота и Кели Ан Буриски, заместник помощник секретар по националната сигурност на САЩ, която бе на регионална обиколка в Европа. Тогава румънският външен министър Богдан Ауреску отново подчерта, че включването на страната му в програмата “Виза уейвър” е основна политическа цел за властите в Букурещ и въпрос от особен интерес за румънското общество.

Хърватия пък бе поканена да се присъедини към програмата в края на 2021 г.

“Това е най-силният законодателен сигнал, който Румъния получава от Съединените щати по въпроса. Проектозаконът всъщност подчертава необходимостта от ускоряване на усилията и на двете правителства – на САЩ и Румъния, за предприемане на конкретни стъпки в тази посока. Не на последно място инициативата на американските сенатори показва подкрепата и доверието, с което се ползва Румъния като стратегически партньор и съюзник в Черноморския регион”, заяви румънският посланик в САЩ Андрей Мурару.

Озаглавеният Закон за премахване на визовия режим на Румъния от 2023 г. изпраща важен политически сигнал до американската изпълнителна власт (Министерството по вътрешна сигурност, което администрира програмата за премахване на визите) по отношение на определянето на Румъния като участваща държава. В същото време властите в Букурещ се насърчават да засилят усилията си за борба с трафика на хора и да изпълнят техническите критерии за допускане до програмата, както е предвидено в Американския закон за имиграцията и гражданството.

Когато законопроектът беше внесен в дневния ред на Сената, двамата американски сенатори се позоваха на важната и активна роля, която Румъния има в рамките на НАТО и Европейския съюз, подчертавайки близките отношения със силен съюзник като САЩ. Те оцениха и подкрепата, оказана на украинските бежанци в контекста на бруталната агресия на Русия срещу Украйна.

“Съединените щати твърдо подкрепят влизането на Румъния в програмата за премахване на визите”, заяви във вторник Дерек Хоган, служител на Държавния департамент на САЩ, който беше в Букурещ на Срещата на стратегическия диалог Румъния-САЩ.

Букурещ изпревари София и по друг показател – влизането в Шенгенската зона, където получи подкрепата на Нидерландия. Така остава да се пребори само с Австрия. Докато България трябва да убеди и Нидерландия, и Австрия, че е готова за влизане.
offnews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!