Ролс-Ройс разработва ядрен реактор за база на Луната

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Ролс-Ройс планира да има готов реактор, който да изпрати на Луната до 2029 г.

Ролс-Ройс получи средства от Космическата агенция на Великобритания за разработване на ядрен реактор за база на Луната.

Целта на проекта е да се проучи как ядрената енергия може да се използва за поддържане на база за астронавти.
Учените и инженерите на британската компания работят по програма за микрореактори, за да разработят технология, която ще захранва евентуално човешко обитаване на Луната.

Космическите мисии са зависими от източник на енергия за поддържане на системите за комуникация, поддържане на живота и експерименти, а експертите предполагат, че ядрената енергия може да реши този проблем и да удължи лунните мисии.
Космическата агенция на Великобритания е отпуснала 2,9 млн. паунда финансиране за проекта, който ще осигури първоначална демонстрация на лунен модулен ядрен реактор на Обединеното кралство. Още през 2022 г. агенцията е финансирала проучване на стойност 249 000 паунда, съобщава The Telegraph.

“Най-добрата лаборатория”

“Изследването на космоса е най-добрата лаборатория за много от трансформационните технологии, от които се нуждаем на Земята: от материали до роботика, хранене, чисти технологии и много други. Тъй като се подготвяме да видим хора да се завръщат на Луната за първи път от повече от 50 години, ние подкрепяме вълнуващи изследвания като този лунен модулен реактор с Ролс-Ройс, за да създадем пионерски нови източници на енергия за лунната база”, заяви министърът на науката Джордж Фрийман.

Министърът също така похвали партньорствата между британската индустрия и публичния сектор, които спомагат за създаването на работни места в британския сектор на космическите технологии на стойност 16 млрд. паунда и помагат да се гарантира мястото на Обединеното кралство като водеща сила в науката.
Ролс-Ройс планира да има готов реактор, който да изпрати на Луната до 2029 г. Компанията ще работи заедно със сътрудници, сред които са университетите в Оксфорд, Бангор, Брайтън и Центъра за усъвършенствани производствени изследвания и Центъра за ядрени изследвания на университета в Шефилд.

В сравнение с други енергийни системи един сравнително малък и лек ядрен микрореактор би осигурил непрекъсната енергия независимо от местоположението.

“Това финансиране ще ни позволи да продължим пътя към реализирането на микрореактора, като технологията ще донесе огромни ползи както за космоса, така и за Земята.

“Технологията ще осигури възможност за подпомагане на търговските и отбранителните приложения, както и решение за декарбонизиране на промишлеността и осигуряване на чиста, безопасна и надеждна енергия”, заяви Аби Клейтън, директор на бъдещите програми на Ролс-Ройс.

“Това иновативно изследване на Ролс-Ройс може да положи основите на захранването на постоянно човешко присъствие на Луната, като в същото време укрепи космическия сектор на Обединеното кралство в по-широк план, създаде работни места и генерира допълнителни инвестиции.”, каза д-р Пол Бейт, главен изпълнителен директор на Космическата агенция на Обединеното кралство.

Източник: БГНЕС
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!