Риши Сунак подготвя нови мерки в подкрепа на работните места във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
180

Бизнесът все още се нуждае от подкрепа, категоричен е финансовият министър, който говори пред британския парламент

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британският финансов министър Риши Сунак направи най-ясния намек до момента, че подкрепя плановете за защита на работните места в кралството, след като правителствената програма в помощ на компаниите, които се борят да запазят своите работници, приключва през октомври, съобщава Bloomberg. Така Сунак възнамерява да отговори на исканията на бизнеса и опозиционната Лейбъристка партия за допълнителна подкрепа.

Говорейки в парламента, след като икономическите данни показаха, че британската икономика е изтрила почти 700 хил. работни места по време на рецесията заради антипандемичните блокади, Сунак призна, че „бизнесът се нуждае от подкрепа“. Той отговаря на въпросите на председателят на Комисията по финансите Мел Страйд относно това дали ще предостави допълнителна помощ след края на октомври.

Сунак изтъкна, че през цялата криза, свързана с пандемията, не се е бил поколебал да действа по креативен и ефективен начин в подкрепа на работните места и заетостта във Великобритания като цяло и категорично заяви, че ще продължи да прави това.

Въпреки че финансовият министър все още не планира да удължи програмата за защита на работните места след 31 октомври, той подготвя нови мерки в подкрепа на заетостта, споделят пред Bloomberg двама запознати с темата източници.

Правителството в Лондон се намира под нарастващ натиск да осигури по-голяма подкрепа на фона на многократните предупреждения, че безработицата се насочва към нива, които не са наблюдавани от кризата на работните места през 80-те години на миналия век. Американската банка Morgan Stanley заяви по-рано този месец, че целенасоченият подход към уязвимите индустрии ще доведе до „сравнително скромни“ нетни разходи от 3 млрд. паунда.

Редица мозъчни тръстове изчисляват, че към 3 млн. души ще запазят заплатите си, докато действа правителствената програма.

Според Филип Шоу, старши икономист в Investec Bank Plc критичният момент за британския пазар на труда ще настъпи през октомври, като проблемът трябва да бъде решен чрез фискалната политика и действията на Сунак.

Финансовият министър заяви пред кабинета по-рано днес, че „задържането на хората извън работа за неопределено време“ не е решение на проблема.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!