Рецесия в икономиката на Великобритания: Домакинствата намаляват разходите

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
384

В края на миналата година икономиката на Обединеното кралство влезе в рецесия, тъй като домакинствата намалиха разходите си в отговор на скока на лихвените проценти и нарастващите жизнени разходи. БВП се понижи с 0,3% през тримесечието до декември след спад във всички основни сектори на икономиката и срив в търговията на дребно преди Коледа. Това последва спад от 0,1% през третото тримесечие, потвърждавайки второ поредно тримесечие на спад в националния доход – техническата дефиниция за рецесия.

Официалното потвърждение за рецесията е удар за правителството с избори на по-малко от година разстояние и ще постави в неудобно положение премиера Риши Сунак, след като той постави растежа на икономиката като един от петте си приоритета в началото на миналата година. Рейчъл Рийвс, сенчът финансов министър, заяви, че обещанието на Сунак за нарастване на икономиката вече е разбито. Това е рецесията на Риши Сунак и новината ще бъде дълбоко тревожна за семействата и бизнеса в цяла Великобритания.

ONS посочи, че растежът през 2023 г. като цяло е оценен на 0,1%, най-слабата година от 2009 г. насам по време на финансовата криза, с изключение на икономическия срив през 2020 г. по време на пандемията от Covid. Економистите бяха очаквали плитка рецесия в края на миналата година, тъй като домакинствата бяха под натиск от по-високите разходи за заеми и нарастващите цени на ежедневните стоки, което налагаше ограничения в други области.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!