Ректорът на университета Сейнт Андрюс призова да се извини за твърдението за „геноцид“ на Израел

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75
UNIVERSITY OF ST ANDREWS
Stella Maris has denied her comments were antisemitic

Наскоро избраният ректор на Университета Сейнт Андрюс, Стела Марис, е изправен пред нарастващ натиск да се извини заради електронно писмо, в което обвинява Израел в геноцид в Газа. В писмото си, Марис описва ситуацията в Газа като “апартейд, обсада, незаконна окупация и колективно наказание”, доведени до крайност по време на конфликта между Израел и Газа.

Това предизвика вълна от възмущение сред студентите, като стотици изразиха искане тя да се откаже от длъжността или да се извини, малко след като пое ролята.

Университетът Сейнт Андрюс официално заяви, че е “ужасен” от коментарите на Марис, която в своята роля трябва да представлява студентската общност и да осигурява пасторална подкрепа. Марис, от своя страна, отхвърли твърденията, че нейните коментари са антисемитски, като заяви, че изразите “геноцид” и “апартейд” са подкрепени от множество правозащитни организации.

В писмо до ректора, група студенти изразиха загриженост, че коментарите на Марис могат да внесат разделение и омраза, като се обръща внимание на факта, че нейните думи могат да насърчат допълнителни атаки и омраза към еврейските студенти. От своя страна, ректорът на университета, проф. Дам Сали Мейпстоун, подчерта ангажимента на институцията към свободата на словото, но също така подчерта, че антисемитизмът, ислямофобията и расизмът от всякакъв вид не намират място в университета.

Източник: BBC

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!