Разширяват проучването за смесване на ваксини срещу Covid-19 на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
84

Снимка: Ройтерс
Би Би Си съобщи, че Великобритания разширява голямото проучване дали Covid ваксините могат да се смесват при поставянето на две дози. Предполага се, че комбинирането на ваксини може да има по-широкообхватен ефект и да осигури по-дълга имунизация срещу вируса и новите му варианти.

Професор Матю Снейп, който е ръководител на проекта заяви, че се надява да набере 1050 доброволци, които вече са получили първа доза от националното здравеопазване през последните 8 до 12 седмици.

Повече от 800 души вече участват в изследванията и са получили по две две дози от „Пфайзер“, от „АстраЗенека“ или смесено. Като евентуална втора доза по-нататък се предвиждат и продуктите на „Модерна“ и „Новавакс“.

Резултатите от първата фаза на програмата се очакват следващия месец, а от разширения ѝ вариант през юни и юли, макар че се предполага, че изследванията ще продължат цяла година.

Като цяло експертите са на мнение, че смесването на ваксините трябва да е безопасно. Проучванията трябва да установят дали има някакви странични ефекти или нежелани реакции.

На участниците в експериментите ще бъдат вземани кръвни проби да се установи доколко добре ваксините предизвикват имунна реакция в битката срещу Covid-19.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!