“Райнметал” може да достави 139 танка “Леопард” на Украйна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
28

Германската оръжейна компания “Райнметал” (Rheinmetall) може да достави 139 бойни танка “Леопард” на Украйна, ако е необходимо, каза говорител на компанията пред медийната група RND, предаде “Ройтерс”.

Берлин е подложен на силен натиск от Украйна и някои съюзници от НАТО, като Полша, да позволи Киев да бъде снабден с произведени в Германия танкове “Леопард 2” за защита срещу руската инвазия.

Производителят “Райнметал” може да достави 29 танка “Леопард 2A4” до април/май и още 22 от същия модел в края на 2023 г. или началото на 2024 г., каза говорителят.
Възможна е и доставката на 88 по-стари танка “Леопард 1”, допълни той, без да дава времева рамка за това.

Междувременно в понеделник полският премиер Матеуш Моравецки каза, че Варшава официално ще поиска от Берлин разрешение да достави на Украйна произведените в Германия танкове “Леопард 2”, предаде “Политико”.

“Ще кандидатстваме за такова разрешение”, заяви Моравецки по време на пресконференция, без да уточнява точния момент на официалната молба.

Изказването му дойде след думите на германския външен министър Аналена Бербок, която в неделя даде сигнал, че Германия няма да застане на пътя на Полша, ако страната поиска да изпрати танкове в Украйна.

На въпрос какво би станало, ако Полша изпрати свои танкове “Леопард 2” на Украйна без германско одобрение, пред френската телевизия LCI Бербок каза, че “за момента въпросът не е бил поставян, но ако бяхме попитани, ние не бихме поставяли пречки”.

Говорителят на германския канцлер Олаф Шолц обаче коментира в понеделник, че думите на Бербок не представляват съгласувана позиция на правителството.
Всяко предстоящо полско искане за изпращане на танкове “Леопард” ще трябва първо да бъде обсъдено и решено от Германския съвет за сигурност, намален състав на кабинета, включващ Шолц, Бербок, както и няколко други министри.

Съществуват “съгласувани процедури”, допълни говорителят, което изглежда предполага, че Бербок е изразила собственото си мнение вместо правителствена позиция.

Въпреки това, ако Германия отхвърли искането, Полша ще опита да предаде танковете като част от “малка коалиция”, каза полският премиер.

Попитан по тази тема по време на пресконференция в Париж в неделя, Шолц избегна въпроса, като вместо това подчерта, че Берлин никога не е преставал да подкрепя Украйна с доставки на оръжия и е вземал решенията си в сътрудничество със своите съюзници.

По време на преговори в Германия миналата седмица Съединените щати и техните съюзници не успяха да постигнат съгласие за предоставянето на модерни тежки танкове на украинската армия, които тя иска спешно, за да се подготви за ново настъпление през пролетта.
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!