Иран гневен на санкциите на ЕС и Лондон – готви ответни мерки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
81
Iranian flag in the wind on a sunny day in Tehran

Източник: iStock

Иран остро осъди новите санкции, наложени му от Европейския съюз и Великобритания, и предупреди, че ще им отвърне, след като Западът засили натиска върху ислямската република заради потушаването на протестите, съобщава “Ройтерс”.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани посочи, че Техеран скоро ще обяви списък с нови санкции срещу нарушителите на човешките права от ЕС и Обединеното кралство.

Европейският съюз наложи санкции на над 30 ирански длъжностни лица и организации, включително на части на могъщата Революционна гвардия, обвинявайки ги за “бруталното” потушаване на демонстрациите в страната и за други нарушения на човешките права.
Съединените щати и Великобритания също наложиха нови санкции срещу Иран, потвърждавайки влошаването на и без това обтегнатите отношения на Запада със страната.

В началото на януари Лондон официално обяви Революционната гвардия на Иран за терористична организация, след като тя арестува седем души, свързани с Обединеното кралство, заради антиправителствените протести.

От септември Иран беше разтърсван от национални протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!