Радиацията във Фукушима 4000 пъти над нормата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
638

Радиацията край „Фукушима" продължава да расте.

Съдържанието на радиоактивен йод в морската вода край претърпялата авария японска атомна електроцентрала надхвърля допустимите стойности близо 4400 пъти.

Спрямо вчера съдържанието на радиоактивния йод е нараснало с една трета. Японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност призова правителството да помисли дали да не разшири евакуационната зона около централата.
Международната агенция за атомна енергия вече посъветва Япония да предприеме такава мярка.

Предвидената за днес операция по разпръсване на територията на централата на специална смола за предотвратяване на разпространението на радиацията беше отложена заради дъжд.

По последни данни броят на загиналите при природните стихии е 11 417. 16 273-ма души продължават да се водят за изчезнали. Четвърт милион души остават във временни приюти.

По предварителни оценки на правителството общият размер на щетите може да надхвърли 300 милиарда долара.
След земетресението от 9 по скалата на Рихтер и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март, в АЕЦ „Фукушима – 1″ и „Фукушима  – 2″ бе въведен извънреден режим на работа, заради излизане извън строя на охладителната система.
Вчера председателят на съвета на директорите на компанията-оператор ТЕРСО Цунехиса Кацумата съобщи, че възстановяването на първите четири реактора на авариралата японска централа „Фукушима-1″ е невъзможно.
Той допълни, че през последните няколко седмици са положени значителни усилия за регулиране на процесите в тях, но ситуацията остава нестабилна.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!