Работата в MI6 може да бъде по-вълнуваща от филм за Джеймс Бонд, каза директор на агенцията пред BBC

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

 

Офицерът, представен само като Куаме, каза, че през кариерата си е видял неща “много повече от това, което виждате в шпионските филми”.

Той добави, че популярните изображения могат да създадат впечатлението, че всеки, който работи в MI6, е бял, от средната класа и мъж. “Това не е вярно”, каза Куаме.

MI6 е британската чуждестранна разузнавателна служба.

Тя е задължена да събира разузнавателна информация зад граница, за да подобри сигурността на страната, с основни цели спиране на тероризма, разрушаване на дейностите на враждебни държави и укрепване на киберсигурността.

Куаме, първият чернокож шпионин, дал интервю за радиопредаване, говореше от щаб-квартирата на агенцията в Лондон за BBC Radio 1Xtra, като част от кампания за привличане на повече хора от чернокожи и азиатски произход.

“По-вълнуващо е от Джеймс Бонд”, каза Куаме за работното си място.

“Неща, които ще ви разтърсят ума” “Видях някои от най-яките неща. Неща, които ще ви разтърсят ума.

“Трябва да си в играта, за да ги видиш.”

Куаме се описа като директор по организационно развитие – ефективно директор по финанси и човешки ресурси – и каза, че част от целта на кампанията за набиране на персонал е да се каже на хората, че всеки може да работи за MI6, независимо от етническия им произход или произход.

“Проблемът е, ако говорите за Джеймс Бонд, това ви дава различна конотация”, каза той. “Страхувам се, че това кара да мислите, че всеки, който работи тук, е бял мъж от средната класа, който кара Aston Martin, който харесва жени и всичко това. Но това не е вярно.

“Можете да видите, че за мен това не е непременно вярно. Искаме да достигнем до всички братя и сестри навън и да кажем, че всъщност SIS [Секретна разузнавателна служба], MI6, е място за вас.”

Колегата на Куаме, Джей, директор на глобалното разузнавателно докладване в MI6, който е с южноазиатски произход, каза, че службата не иска само завършили Оксфорд или Кеймбридж, а хора с подходящите умения и не иска хората да се самоцензурират.

“Да не се изключват сами, защото са гледали, знаете, ‘No Time to Die’ и са видели Даниел Крейг и си мислят, че като се погледнат в огледалото, не приличат много на него… това не е това, което искаме”, каза той.

Джеймс Бонд е синоним на MI6, каза той, което създава своите собствени проблеми.

“Така че нашето разпознаване на марката е доста силно.” каза Джей.

“Много хора ще знаят какво е MI6. Проблемът е, че обикновено привлича определен тип хора.”

Куаме каза, че реалният Q – ръководителят на технологиите в агенцията – е жена, както и нейният заместник.

“Имаме цяла линия от Q-та, които правят наистина яки неща в технологичното пространство и са жени”, каза той.

Освен ръководителя на агенцията, сър Ричард Мур, който е публично назован, офицерите на MI6 работят при условие на анонимност.

Куаме каза, че е казал на съпругата си и на сестра си къде работи, но не и на малките си деца.

Той каза, че работата в агенцията е добре платена, но че истинската му причина да работи там е въздействието, което може да има.

“В крайна сметка нашата мисия е да защитаваме Великобритания [и] народа на Великобритания”, каза Куаме.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!