Путин готов за прекратяване на войната в Украйна при едно условие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Владимир Путин е готов да прекрати войната в Украйна при едно условие – да запази текущите териториални придобивки на Русия, съобщава Reuters.

Примирието би осигурило временно облекчение от бойните действия, но същевременно би оставило около 11 милиона души под окупация и около 18% от суверенната територия на Украйна под руски контрол.

Четири руски източника, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, твърдят, че президентът е изразил разочарование от това, което вижда като западни опити да се възпрепятстват преговорите.

„Путин може да се бори колкото е необходимо, но също така е готов за примирие, което да замрази войната“, заявява един от източниците, пожелал анонимност.

Всички те настояват, че замразяването на войната при текущите линии е неотменимо за Путин, тъй като ще остави Русия с големи части от четири украински региона, но без пълен контрол над тях.

„Путин ще заяви, че сме победили, че НАТО ни нападна и ние запазихме суверенитета си, че имаме сухопътен коридор до Крим“, добавя един от източниците.

Примирието обаче няма да постигне целите, които Путин си постави в началото, когато заяви, че четирите украински региона – Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон – вече изцяло принадлежат на Русия.

Дмитрий Песков, прес секретар на Путин, подчерта, че не може да става дума за връщане на тези четири региона, които според руската конституция са вече постоянна част от Русия.

Тази възможност е дългоочаквана и от Украйна, и от НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски многократно заявява, че мир при условията на Путин е неприемлив. Той се е зарекъл да си върне изгубените територии, включително Крим, анексиран от Русия през 2014 г. През 2022 г. Зеленски подписа указ, който формално обявява всякакви преговори с Путин за невъзможни. В началото на 2024 г. Иван Ступак, бивш офицер в Службата за сигурност на Украйна, заяви, че Зеленски ще трябва да преговаря с Кремъл поради умората на украинските войници и недостатъчната им численост за честа ротация.

www.budilnik.com

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!