Пушени маймуни, кърлежи и костенурки: следващата пандемия ни е в кърпа вързана

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
451
Smoked monkey for sale as bush meat at Mbandaka market, Democratic Republic of the Congo.

 

Снимка: iStock
Пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи – на пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти.

Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин. Но те имат опасен привкус – редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и Ковид-19 са именно зоонотични – тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък.

Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях. Диво, вкусно и пълно с вируси В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални.

“Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура”, казва Луви Нгулука от неправителствената организация “Wildlife Crime Prevention”. Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече – и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите. Според преценките на ООН, по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни.

Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят – идеална предпоставка за разпространението на вируси Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо: защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности. „Появата на Ковид-19 не беше изненада”, казва Луви Нгулука и добавя: “Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното”.

По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок. „Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни”, казва експертката Улрике Бекман и пояснява: “Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях.

Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази – контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало”. “Следващата пандемия е само въпрос на време” ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората – с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: “Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим”.

Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни. “Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време”, предупреждава Бекман. Автор: Зиля Фрьолих, Дойче веле
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!