Прокуратурата ще пита Борисов за къщата в Барселона

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
275

 
Българската прокуратура ще иска обяснения от всички, посочени в статията на испанския вестник “Ел Периодико” със заглавие: “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”. Сред споменатите в статията е и премиерът Бойко Борисов. Държавното обвинение се е самосезирало след изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статията, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Оттам посочват, че целта е изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер и допълват, че по линия на механизма за международното правно сътрудничество ще бъде поискана официална информация от испанските власти.
От прокуратурата ще изискат документация за осъществявани от посочените в статията лица предполагаеми сделки. С това съобщение от държавното обвинение дадоха индикация, че премиерът Борисов ще бъде сред разпитаните по казуса.

В неделя той сам коментира темата с “къщата в Барселона”. Премиерът повтаряше “аз къща в Барселона нямам”, определи публикациите като омаскаряване и заяви, че нямало да го спрат. Всъщност никой не твърди, че българският премиер има къща, а че има разследване за пране на пари на властите в Каталуня, което стига и до проверка за неговите връзки с проверяваните хора.
Междувременно испанският вестник “Ел Периодико” съобщи, че луксозният бутик от разследването е затворил в петък. Видео показа как оборудването му се изнася, а снимки – че магазинът вече се отдава под наем. Причините не са известни, но това се случва веднага след публикациите.

Преди дни гражданско сдружение БОЕЦ също подаде сигнал в прокуратурата по темата.
В публикациите на “Ел Периодико” няма твърдения, че българският премиер притежава имот в Барселона. Те съобщават, че полицията на Каталуня и Прокуратурата за борба с корупцията разследват дали премиерът на България е свързан с “международна схема за пране на пари”. Местните власти проверяват хора, тяхната дейност и доходи, съдружниците им, за да установят дали съответстват на стандарта на живот и декларираното официално и съответно връзките им с Борисов.
Досега премиерът не казал категорично и дали познава Борислава Йовчева. Но от обясненията му в петък остава впечатлението, че не отрича.

Авторите на статията разказват, че в полицейските документи, които са видели, като лице, възползвало се от прането на пари, е посочена Борислава Йовчева. Тя е описана като “бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно”.

Добавен е и баща ѝ, като се твърди, че двамата участват в две компании, регистрирани в Барселона – Numin Invest SL и EMA BGS SL, получили от 2013 г. насам над 5 милиона евро от “физически лица, които не живеят в Испания”.

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, за която бе споменато за пръв път в записите “Яневагейт” през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя свърза и името на Борисов с покупката.
По-късно тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов. В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.
DNEVNIK.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!