Продажбите на стоки втора употреба съживиха пазара на дребно във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
75

Универсалните магазини обаче отчитат рекорден шести месец подред на свиване на продажбите

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания неочаквано се повишиха през миналия месец, завършвайки второто тримесечие на годината на положителна територия, съобщава Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, нарасна с 1% през юни на месечна база (и с 3,8% на годишна база) след спад през предходните два месеца, сочат данните на Бюрото за национална статистика. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предричаха още един спад.
Продажбите се повишиха с 0,7% през второто тримесечие, добавяйки 0,04 процентни пункта към общия растеж на икономиката. Продажбите на храни са спаднали с 0,3% през периода. Универсалните магазини пък отчитат рекорден шести месец подред на свиване на продажбите.

Нарастването на продажбите през юни идва най-вече от нехранителните магазини, като от статистическия институт подчертават, че са скочили продажбите на стоки втора употреба, включително от магазини, които продават стоки с благотворителна цел и такива, предлагащи антики. Продажбите на храни през юни са нараснали с едва 0,2% на месечна база, докато продажбите на домакински стоки са отчели ръст от 1,9%.

Именно потребителите се оказаха светлината в тунела за икономиката на Великобритания след гласуването за напускане на Европейския съюз, като продажбите на дребно подкрепяха икономиката дори когато бизнеса намаляваше инвестициите. Икономистите обаче прогнозират спад на БВП с 0,1% през второто тримесечие, което ще бъде първото понижение от 2012 г. насам.

Ако се изключат продажбите на автомобилни горива, то продажбите на дребно в Обединеното кралство са скочили с 0,9% през юни на месечна база и с 3,6% на годишна база.

Междувременно от публикуваните в четвъртък икономически прогнози на Британската служба за бюджетна отговорност стана ясно, че Великобритания може да изпадне в рецесия при Brexit без споразумение, посочва БТА.

“Великобритания ще влезе в рецесия през четвъртото тримесечие на 2019 година за период от една година. Брутният вътрешен продукт ще се понижи с 2,1 процента”, сочи докладът на службата. Тя е официалният британски институт, натоварен с икономическите и бюджетни прогнози.

Освен това британската лира ще поевтинее с 10 процента веднага след излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври, допълва ведомството.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!