Продажбите на дребно във Великобритания бележат неочакван спад

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
34

Националната статистическа служба на Великобритания обяви в четвъртък, че обемът на стоките, продавани в магазините и онлайн, е спаднал с 0,1% на месечна база

Снимка: Пиксабей

Продажбите на дребно във Великобритания са отчели неочакван спад през октомври. Така ръстът в сектора през последните три месеца остава най-нисък за последната година и половина, предава Bloomberg.
Националната статистическа служба на Великобритания обяви в четвъртък, че обемът на стоките, продавани в магазините и онлайн, е спаднал с 0,1% на месечна база. В сравнение с това икономистите очакваха показателят да отчете увеличение с 0,2%. Продажбите като цяло, с изключение на тези на автомобилно гориво, са спаднали с 0,3%.

Продажбите между август и октомври са нараснали само с 0,2%, което бележи най-слабия темп на ръст от април 2018 г.
Въпреки че потребителските разходи помогнаха на Великобритания да избегне рецесия преди последното отлагане на датата за Brexit, признаците за влошаване на пазара на труда повдигнаха въпроса колко дълго може да продължи този темп на харчене на пари. Несигурността се увеличи още през октомври, след като правителството обяви предсрочни парламентарни избори заради безизходицата около излизането на Великобритания от ЕС.

През миналия месец само в универсалните магазини се наблюдава увеличение на продажбите заради различни промоционални събития и ранното въвеждане на коледните линии. Продажбите на храни са спаднали с 0,2%, докато разходите за домакински стоки отчитат понижение от 1,3%.

Въпреки че онлайн покупките са намалели през октомври, те представляват 19,2% от цялата търговия на дребно.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!