Призракът на конфликта витае над Черно море

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
76

Сблъсъкът на разузнавателен дрон MQ-9 Reaper на Военновъздушните сили на САЩ и руския изтребител Су-27 над Черно море е последният и може би най-яркият пример за това как грешна преценка или умишлена провокация може да доведе до мащабна и опасна военна конфронтация.

Черно море е не само един от ключовите стратегически плацдарми за удари с крилати ракети срещу Украйна, но и важен регион за ръководените от САЩ разузнавателни операции на НАТО. От там Алиансът следи местоположението и движението на руски военни кораби и военните позиции в Южна Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че няма да изпрати американски войски в помощ на Киев, но Черно море е отворено за западния Алианс и за всички видове самолети за наблюдение и разузнаване, както пилотирани, така и безпилотни. Следователно възможността за въздушен конфликт беше налице от самото начало на сухопътните бойни действия в Украйна.

Кошмарният сценарий за САЩ и техните съюзници в Черно море е истински сблъсък с руските ВВС, изпълнен с ескалация и непредсказуеми последици.

Черно море мие бреговете на Русия и Украйна, както и на Румъния, България и Турция (последните са членки на НАТО). Това даде на Алианса причина да извършва наблюдение на морето. Пентагонът нарече тези мисии рутинна работа за защита на източния фланг на Алианса от евентуална руска агресия. Като част от тези редовни патрули дронът Reaper (Жътвар) се превърна в ключов инструмент за мисии на дълги разстояния – неговите широкообхватни сензори предават разузнавателна информация за действията на руския флот. За Киев те се превърнаха в своеобразно “небесно око”.

Reaper-ите са базирани в Полша, Румъния, Гърция и Естония, като извършват ежедневни полети. В същото време пилотирани самолети, като например самолетът за електронно разузнаване RC-135W Rivet Joint и морския патрулен самолет P-8 Poseidon, също играят важна роля в събирането на разузнавателна информация. Именно “Посейдон“ по време на редовна патрулна мисия посочи на украинците местоположението на руския флагман, крайцера “Москва”, който впоследствие беше потопен от две противокорабни ракети “Нептун” на 13 април, 2022 година. Потенциално опасните инциденти между руски и натовски самолети над Черно море зачестиха от началото на военните действия в Украйна. Но инцидентът с Reaper беше първата физическа конфронтация между ВВС на САЩ и Русия.

Руското министерство на отбраната отрече сблъсъка, но има данни, че един от двата Су-27, преследващи дрона, бил повреден и кацнал аварийно в база в Крим.
Ясно е едно – никоя страна не се отказва от Черно море. Така че – какво ще стане следващият път?
actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!